Resepi Kek Butter ( Mudah dan Simple Tapi Sangat Sedap)

Mesti anda semua tercari cari kek butter yang senang tapi sedap gila kan? Ayuh teruskan dengan membaca artikel ini untuk resepi kek butter ‘bodo’.

Sebenarnya bukan susah untuk buat kek butter ni. Anda hanya perlukan usaha untuk membuatnya dan sabar dalam menunggu kek itu masak. Dengan usaha, pasti anda akan berjaya membuat kek butter ini.

Menurut pemberi resepi ini, kek ni kalau sesiapa yang rasa tak ada bakat untuk buat kek, jangan risau! Kerana kek butter ni simple gila resepi dia dan sangat mudah untuk difahami.

Resepi ini dikongsikan oleh Puan Farizal Radzali dan telah mendapat perkongsian ramai di Facebook.

Resepi Kek Butter

 

Resepi Kek Butter

Imej via Facebook

Haritu ada seorang sahabat dalam MAHN ni pos resepi “KEK BUTTER BODO TAPI SEDAP GILA” tak ingat dah nama dia. Canggih betul nama kek dia. Kalau dia ada terbaca kat sini, sila angkat tangan sis. Memang simple dan sedap.

Yang tak pandai buat kek (MACAM SAYA) pun gerenti buleh buat. First time buat kek menjadi. Bangga oooo walaupun kek ‘BODO’ je.

Resepi KEK BUTTER ‘BODO’ YG SEDAP & SIMPLE GILA

Bahan Bahan

  • 200gm Buttercup *
  • 3/4 cawan gula (blend halus guna blender kering tu) *
  • 4 biji telur ayam gred A *
  • 1/4 cawan susu pekat (saya guna krimer Tesco tu je) *
  • 2 cawan tepung gandum (brand apapun takpe)
  • 1 sudu kecil esen vanila *
  • 1 sudu kecil baking powder *
  • Pewarna (kalau nak je)

Cara cara Memasak

  1. Blend bahan * sampai gebu halus mulus.
  2. Tuang dalam bekas, masukkan tepung, gaul sebati.
  3. Kalau nak kaler, asingkan kepada 2 bahagian dan letak pewarna.
  4. Masukkan dalam loyang ikut kretiviti

Resepi Kek Lain Yang Menarik

Selain resepi kek butter, kami juga mempunyai beberapa resepi kek yang mendapat perkongsian ramai di Facebook. Manalah tahu anda berminat untuk mencubanya.

Jangan lupa untuk share artikel artikel kami dengan kawan kawan. Kalau dah cuba, jangan lupa tinggalkan komen dan feedback di ruangan komen kami ye.

Nabilah Ruza

Merupakan salah penyumbang di Bidadari.my. Rajin berkongsi artikel yang berinformasi di sini.

Pendapat Anda?

comments

Add Comment

error: Content is protected !!