Hidangan telur ialah hidangan yang selalu menjadi favorit ramai. Memasak telur sangat mudah, praktis, dan pantas sedunia. Bahan-bahan yang digunakan tidak susah untuk didapatkan. Masa memasak pula boleh siap dalam 2 minit sahaja.

Biasanya anak-anak juga lebih suka memakan telur berbanding makanan lainnya seperti ikan, ayam dan daging. Masakan telur juga boleh dicampur dengan bahan lain seperti sayur dan daging sehingga protein dan vitamin lainnya dapat diserap tubuh anak. Telur juga banyak dicampurkan kedalam mee dan nasi goreng.

Tahukan anda ada banyak resepi telur mudah, tidak hanya telur dadar, ada telur sambal, acar telur dan lain-lain. Maka itu, kami berkongsikan 10 resepi telur kepada anda. Tentunya kesemua resepi ini ialah praktis dan mudah namun sedap sangat.

Tunggu apalagi, jom tengok resepi di bawah ini. Sajikan telur sebagai sarapan mahupun bekal keluarga anda. Confirm mereka akan suka dan makan pun bertambah. Selamat mencuba.

Resepi Telur Dadar Rangup

telur dadar

Imej via Facebook

Nampak biasa saja, tapi rasanya memang luar biasa. Masak telur letak tepung jagung dan bawang putih, bila sudah goreng jadi wangi semerbak. Jom ikut resepi daripada Nana Sabrina Sarsan di laman Facebook. Crunchy krup krap krup krap.

Bahan-bahan :

  • Telur dua biji
  • Tepung jagung 1 sudu teh penuh
  • Daun sup dan daun bawang hiris
  • Bawang merah dadu
  • Bawang putih hiris (saya kisar)
  • Cili merah hiris
  • Nak letak cili padi pun boleh
  • Serbuk perasa ayam
  • Garam

Cara-cara :

  1. Campur semua bahan dan kacau sampai berbuih.
  2. Cara goreng. Panaskan minyak yang banyak dalam kuali hingga kuali berasap.
  3. Masukkan 1 senduk telur kemudian goreng hingga garing.
  4. Kalau 2 biji telur saya goreng 2x supaya lagi rangup.

Resepi Telur Sarang

telur sarang

Imej via Facebook

Telur sarang ini menjadi pilihan selain daripada telur dadar. Bentuknya yang hampir sama namun terdapat perbezaan sedikit pada bahan yang digunakan. Mari tengok resepi mudah daripada Alia Ismail‎ di laman Facebook. –

Bahan-bahan :

  • Telur sebiji
  • 2 setengah sudu besar air putih/paip
  • Garam pink sedikit kalau nak
  • Minyak yang banyak

Cara-cara :

  1. Panaskan kuali dengan api yang besar sangat, tuang minyak yang banyak.
  2. Kacau telur, masukkan air, kacau lagi sampai berbuih-buih telur uols.
  3. Kemudian tuang telur dalam minyak yang panas, tarik mangkuk tinggi-tinggi supaya telur jatuh dengan tali halus dalam kuali dan merebak ke seluruh minyak.
  4. Tutup api besar/kecilkan api. Sila tunggu dengan sabar.
  5. Bila sudah nampak tepi garing, boleh terbalikkan.
  6. Terbalikkan lagi sekali bila sudah garing. Angkat dan toskan.
  7. Kalau tak suka telur garing sangat, boleh kurangkan masa masak.
  8. Siap.

Note : Kalau untuk niaga tak apa minyak banyak. Anda jangan pakai minyak banyak-banyak. Nak lagi sihat goreng pakai minyak kelapa tanak ya.

Resepi Telur Sambal Cili Padi

sambal goreng telur cili padi

Imej via Facebook

Favorite along makcik. Sambal telur cili padi. Boleh makan dengan pulut kukus. Memang berpinggan makan nanti. Jom buat di rumah. Resepi perkongsian ramai daripada CikMar Jhd‎ di Facebook ini confirm akan menitik air liur anda.

Bahan-bahan :

  • Cili padi + cili merah
  • Bawang merah
  • Bawang putih
  • Ikan bilis
  • Belacan
    (Blender/tumbut lumat)
  • Garam/gula/sedikit air asam jawa
  • Telur ayam
  • Minyak untuk menumis

Cara-cara :

  1. Panaskan minyak.
  2. Tumis semua bahan sampai pecah minyak.
  3. Masukkan air dan bahan-bahan perasa.
  4. Jika sudah mendidih, pecahkan telur sebiji-sebiji.
  5. Tunggu telur masak.
  6. Tutup api. Siap.

Resepi Telur Gulung

telur gulung

Imej via Facebook

Resepi telur gulung yang lembut, renyah dan sedap. Pada resepi ini Faizah Rosdi di Facebook menggunakan kuali leper untuk memudahkan proses menggulung telur. Tunggu apalagi jom tengok resepinya di bawah ini.

Bahan-bahan :

  • Telur 4 biji (ikut nak guna 2,3 biji)
  • Cili besar merah 2 biji *
  • Daun bawang sikit *
  • Daun sup sikit*
  • Carrot*
  • Maggie cukup rasa
  • Garam

Cara-cara :

  1. Cincang halus/potong dadu bahan2 bertanda *
  2. Masukkan telur, maggie cukup rasa dan garam. Kacau sampai sebati.
  3. Sudah boleh terus masak.
  4. Dalam kuali leper gulungkan telur.
  5. Sudah siap goreng, potong telur ikut suka.
  6. Siap.

Resepi Acar Telur Masin

acar telur masin

Imej via Facebook

Resepi ini ialah yang paling mudah. Sangat sesuai untuk anda yang ingin makan hidangan praktis namun sedap. Acar memang takde dimasak ya. Semua bahan ialah mentah. Jom tengok resepinya perkongsian ramai daripada Kak Ida’s Kitchen‎ di Facebook seperti di bawah ini.

Bahan-bahan :

  • Telur masin direbus
  • Bawang besar @ cili api @ cili hijau @ cili merah dihiris
  • [email protected] daun pegaga dan tomato
  • Cuka @ gula @ sedikit garam

Cara-cara :

    1. Keluarkan telur dari kulit dan belah 4.
    2. Gaul smua bahan.
    3. Siap.

Resepi Gulai Telur Itik Kelantan

gulai telur itik

Imej via Facebook

Adakah yang suka gulai telur? Kali ini kita datangkan resepi daripada Kelantan pula. Gulai kuning telur itik. Jom intip resepinya perkongsian daripada ‎Rosmini Rozi‎ di Facebook. Berlemak enak dan sedap menjilat jari.

Bahan-bahan :

  • 4 biji telur itik
  • 1 pek santan
  • 1-2 keping asam
  • Garam
  • Gula

Bahan Kisar :

  • 4 ulas bawang merah
  • 1 inci lengkuas
  • 1/2 inci kunyit hidup
  • 1 sudu besar ketumbar biji
  • 3 tangkai cili padi

Cara-cara :

  1. Masakkan santan bersama bahan kisar dengan api perlahan sambil terus dikacau sehingga mendidih.
  2. Masukkan asam keping, garam dan gula.
  3. Saya rebus telur berasingan. Kalau telur dimasak berasingan, masukkan ke dalam kuah yang telah mendidih. Lihat cara memasak telur berasingan di nota di bawah.
  4. Bila kuah pekat, siap untuk dihidangkan.

Nota:

  • Telur itik boleh dimasak berasingan dengan api perlahan agar ia tidak pecah.
  • Panaskan air hingga mendidih.
  • Pecahkan telur satu persatu sampai habis. Masak selama 15 minit. Angkat dan tos.
  • Kalau boleh jangan dikacau semasa ia belum benar-benar masak di dalam air. Ini kerana ia akan pecah dan strukturnya tidak menarik.
  • *Dalam air mendidih itu boleh tambah cuka sedikit.

Resepi Telur Bistik

telur bistik

Imej via Facebook

Bosan dengan masakan telur yang kering-kering saja? Boleh lah cuba buat telur bistik pula. Sesiapa penggemar telur bistik tu sila cuba resepi daripada ‎Norhafizah Shabudin‎ di lama Facebook ini. Sedap berkuah.

Bahan-bahan :

  • Telur
  • Daging ayam
  • Garam
  • Bawang putih cincang
  • Bawang holland potong dadgu.
  • Sos cili
  • Sos Tomato
  • Cili padi ketuk
  • Sayur

Cara-cara :

Untuk telur dadar :

  1. Pecahkan telur + garam + daging ayam potong dadu yang sudah digoreng terlebih dahulu. (Boleh guna daging burger).
  2. Gorengkan telur macam biasa.

Untuk kuah :

  1. Tumiskan bawang putih cincang + bawang holland potong dadu.
  2. Jika sudah layu, masukkan sos cili + sos tomato. Tambah air.
  3. Tambah cili padi ketuk, sayur (bunga kobis + carot + celery + capsicum)
  4. Perasakan dengan garam.
  5. Jika sudah siap kuah, tuang atas telur dadar. Tabur daun sup daun bawang.
  6. Siap.
    *nak kuah lebih, tambah air lebih, cili sos dan cili tomato lebih.

Resepi Sup Telur

sup telur

Imej via Facebook

Antara menu telur berkuah yang sedap lainnya ialah sup telur. Masakan ini sangat disukai kanak-kanak. Sup telur juga dapat membangkitkan selera makan. Resepi mudahnya dikongsikan oleh Joha Hassan‎ di laman Facebook. Sila cuba resepinya.

Bahan-bahan :

  • 3 biji telur segar
  • 1 ltr stok ayam atau air dan perisa ayam @ knorr ayam
  • 2 sudu kicap manis
  • 1 inci halia dititik
  • 1 mangkuk air dan tepung jagong
  • Garam secukup rasa
  • Secubit serbuk lada putih
  • 3 tangkai daun sup atau bawang dihiris halus
  • Cili padi hiris, kicap dan Minyak bijan sedikit untuk sos nya

Cara-cara :

  1. Letakan stok ayam dalam periuk.
  2. Letakan halia yang dititik dan kicap manis.
  3. Bila mula mendidih, letakan air campuran tepung jagung, garam secukup rasa dan serbuk lada hitam, gaulkan rata.
  4. Kemudian pecahkan 3 biji telur dalam mangkuk dan pukul hingga sebati.
  5. Tuangkan telur kedalam stok ayam, gaulkan perlahan hingga telur masak.
  6. Jangan sampai telur begentel.
  7. Letakan daun sup atau bawang. Perasakan sup nya.
  8. Sediakan cili padi, kicap dan minyak bijan sebagai sos nya. Sajikan panas-panas bersama hidangan lain.
  9. Boleh letakkan isi ketam, udang atau hirisan ikan dan cendawan kedalam sup telur ini.

Resepi Telur Gulung Goreng

telur gulung goreng

Imej via Facebook

Telur gulung goreng ialah antara hidangan telur yang amat disukai kanak-kanak. Menu ini memang paling digemari di negara jiran terutamanya dalam kalangan kanak-kanak sekolah. Hidangan ini unik kerana menggulung telur bersama sojej menggunakan lidi. Resepi daripada ‎Nurul Hanisah‎ di laman Facebook. Makan dengan sos jadi makin sedap.

Bahan-bahan :

  • Telur ayam 4 biji
  • Tepung ubi kayu 1/2 sudu besar
  • Bawang putih 2 ulas dicincang
  • Garam 1/2 sudu kecik
  • Serbuk lada sulah 1/2 sudu kecik
  • Serbuk perasa/chicken stok 1/2 kecil
  • Air kosong 80 ml
  • Sosej yang digoreng dan dicucuk lidi

Bahan Untuk dicecah :

  • Sos
  • Mayonis

Cara-cara :

  1. Ambil telur, tepung ubi kayu, bawang putih, garam, serbuk perasa, serbuk lada sulah dan air.
  2. Gaul sehingga sebati semua bahan.

Cara-cara Menggoreng :

  1. Minyak pastikan banyak kalau tak dia tak jadi.
  2. Ambil 1 senduk kecil dan tuang dalam kuali pelan-pelan dan tarik senduk ke atas baru jadi.
  3. Ambik sosej yang sudah dicucuk lidi dan gulung telur yang di dalam kuali.
  4. Angkat dan toskan minyak dulu.
  5. Siap untuk dimakan.
  6. Makan bersama sos dan mayonis.

Resepi Tart Telur Simple (Kulit Roti Gardenia)

tart telur

Imej via Facebook

Ini dia tart telur yang viral. Kalau biasanya resepi lain menggunakan adunan doh untuk kulit tart. Namun pada resepi yang dikongsikan oleh Anna Rozza‎ di Facebook ini menggunakan roti keping gardenia sebagai kulit tart. Mari tengok resepi simple namun sedap ini. Kena makan panas-panas baru rangup.

Bahan-bahan :

  • Roti gardenia
  • Bahan adunan telur
  • 5 biji telur
  • 300 gm susu segar
  • 50 gm susu pekat
  • 140 gm gula ising
  • 1 sudu besar tepung jagung
  • Sedikit esen vanilla
  • Sedikit pewarna kuning

Cara-cara :

  1. Ambil roti Gardenia dan gelek hingga leper.
  2. Gunting roti membulat mengikut saiz acuan.
  3. Tekan kepingan roti ke dalam acuan dan bakar lebih kurang 1o minit. (Agak-agak roti garing sikit, tujuan
  4. supaya senang nak masukkan adunan telur kalau tak bakar dulu nanti roti akan serap adunan telur).

Cara Menyediakan Adunan Telur :

  1. Satukan semua bahan dan pukul sehingga sebati.
  2. Tuang adunan telur ke dalam acuan roti yang telah dibakar sebentar tadi.
  3. Bakar kembali sehingga masak. Siap.

Resepi Menarik Lain

Resepi-resepi di atas sangat mudah dan menarik kan? Selain resepi telur, kami juga menulis resepi sedap dan mudah lainnya yang mendapat perkongsian ramai. Terima kasih telah berkunjung ke laman web kami. Jangan lupa share dan like resepi ini ya.

Penulis: Jejemiko

Jejemiko

Pelajar yang menyukai kartun dan muzik. Memiliki hobi menulis mendorong ia untuk berkarya dan berkongsi di Bidadari.my

Tinggalkan Komen!


Langgan Info Kami

Berkaitan


.