Jom baca koleksi aneka resepi cucur.

Petang-petang memang paling seronok kalau bercucur. Buat cucur kesukaan anda untuk dihidangkan pada masa petang mahupun sebagai hidangan sarapan pun boleh.

Masakan cucur adalah paling simple kerana bahan-bahannya mudah didapat dan menyediakannya pula tidaklah memakan masa. Paling sesuai untuk anda-anda yang sibuk dan tidak punya banyak masa untuk memasak.

Terdapat pelbagai jenis cucur dan kesemua jenis itu telah kami sediakan di bawah ini untuk memudahkan anda memilih idea untuk masak cucur. Resepi-resepi di bawah ini gerenti sedap dan telah mendapat perkongsian ramai di Facebook.

Makan cucur pula paling sedap cicah dengan sos seperti sos cili, sos kacang dan sos lainnya. Cucur dan sos memang selalu bergandingan. Dan tanpa merisaukan hal itu di bawah ini juga tersedia resepi sos makan bersama cucur. Tunggu apa lagi, jom cuba 11 resepi cucur di bawah ini.

Resepi Cucur Jagung

cucur jagung

Imej via Facebook

Cucur jagung yang super rangup, rasa lemak manis jagung 100%, kekal lembut walaupun sudah sejuk dan paling penting tidak serap minyak. Yang ini wajib cuba sebab sedap sangat! Resepi daripada Fatin Najwa Misuan di Facebook.

Bahan-bahan :

  • 3 cawan jagung,
  • Udang geragau (kalau tidak ada udang geragau, boleh ganti udang kertas),
  • Tepung gandum 4 sudu,
  • Tepung ubi 2 sudu,
  • Telur 1 biji,
  • Bawang merah 2 biji tumbuk kasar,
  • Bawang putih 1 biji tumbuk kasar,
  • Daun bawang,
  • Lada besar,
  • Garam 1 sudu kecil.

Cara-cara :

  1. Jagung ditumbuk dulu, tapi jangan lumat. Biarkan ada yang berbiji sedikit.
  2. Gaulkan semua bahan. Kalau jagung agak tawar, letak 1 sudu kecil gula. Bancuhan akan jadi macam banyak jagung.
  3. Tepung tadi akan bantu bagi tekstur rangup dan melekatkan jagung.
  4. Goreng dalam minyak yang betul-betul panas supaya cucur tidak serap minyak.
  5. Taburkan daun bawang segar dan cili padi untuk bagi wangi.
  6. Cicah dengan sos thai.
  7. Siap.

Resepi Cucur Badak

cucur badak

Imej via Facebook

Cucur badak paling legend, adakah peminat cucur badak di sini. Merujuk kepada resepi yang didatangkan dari Dainisha Sudahia Darwish di laman Facebook konfirm cucur badak anda cantik kejadiannya. Boleh buat stok frozen.

Bahan-bahan :

  • 1 kilogram keledek dikukus,
  • 250 gram tepung gandum,
  • 50 – 60 gram butter atau majerin ikut kelembutan,
  • Sedikit garam halus.
  • (Kesemua bahan dilenyek semasa masih panas bersama garam dan dibiarkan sejuk sebelum dicampur dengan tepung dan butter dan sebatikan jadi doh yang lembut).

Bahan Inti Kelapa Pedas :

  • 2 biji kelapa parut putih,
  • 5 biji bawang kecil,
  • 3 ulas bawang putih,
  • ½ inci halia,
  • 2-3 batang serai,
  • 1 sudu besar jintan manis ,
  • Segenggam udang kering,
  • 15 ekor udang segar digoreng sebentar dan ditumbuk ,
  • 15 tangkai cili kering dibuang biji.

Cara Buat Inti :

  1. Mula-mula blender semua bahan kecuali kelapa.
  2. Kemudian tumis bahan blender hingga naik bau.
  3. Lalu tambah sedikit air asam jawa dan masukkan garam, gula dan sedikit maggi cukup rasa.
  4. Kacau sebati bahan dan masukkan kelapa.
  5. Masak hingga sedikit kering.

Cara Buat Doh Cucur Badak :

  1. Keledek dikukus hingga empuk.
  2. Kemudian masa masih panas tadi terus lenyek halus keledek, beri sedikit garam.
  3. Biarkan sejuk dulu baru campur tepung dan uli hingga jadi doh.
  4. Kemudian timbang 30 atau 40 gram doh dan letak inti.
  5. Kemaskan.
  6. Kalau melekat ditangan, sapu tangan dengan sedikit minyak masak.
  7. Kalau mau frozenkan, goreng sebentar dengan api sederhana.
  8. Goreng separuh masak dan sejukkan diatas towel kitchen baru kemas dan frozenkan.
  9. Siap.

Resepi Cucur Ikan Bilis Stick

cucur ikan bilis

Imej via Facebook

Kudapan untuk petang-petang. Cucur ikan bilis versi stick dicicah dengan sos cili ala Thai. Resepi dikongsikan oleh Rose Eatie di laman Facebook.

Bahan-bahan :

  • 2 cawan tepung gandum,
  • 2 cawan air,
  • Sedikit garam,
  • Sedikit minyak masak,
  • Segenggam ikan bilis ditumbuk,
  • 1 kiub pati ikan [email protected],
  • Daun sup dan lada merah cincang.

Cara-cara :

  1. Mula-mula didihkan air bersama minyak dan garam.
  2. Sementara itu gaulkan tepung, ikan bilis tumbuk, daun sup dan cili cincang.
  3. Kemudian tuang air didihan dalam tepung dan gaul dengan sudip.
  4. Kepal dan gelek doh secara memanjang bentuk seperti stick.
  5. Potong ikut panjang mana yang kita mahu.
  6. Panaskan minyak dan goreng dengan api besar.
  7. Kalau doh susah dibentukkan sapu minyak dekat tangan.

Sos Cili Ala Thai

Bahan-bahan :

  • Cili api ,
  • Garam,
  • Gula,
  • Cuka,
  • Nampla (sos ikan),
  • Sedikit tepung jagung,
  • 5 ulas bawang putih.

Cara-cara :

  1. Tumbuk cili api bersama bawang putih dan garam.
  2. Masukkan dalam kuali dan tuang air.
  3. Bila air sudah mendidih, masukkan gula, nampla, kemudian masukkan tepung jagung (larutkan dengan air sesudu kecil terlebih dulu).
  4. Masak ikut kepekatan yang kita mahu.
  5. Siap.

Resepi Cucur Udang

cucur udang

Imej via Facebook

Sangat mudah buat cucur udang yang rangup di luar dan lembut di dalam. Resepi daripada Mazitah Ahmad Nur Solehah di laman Facebook.

Bahan-bahan :

  • *Tepung gandum ½ kilo,
  • *Serbuk kunyit sedikit (jika perlu),
  • *Garam secubit,
  • *Gula 2 sudu besar,
  • *Telor 1 biji,
  • *Sedikit serbuk soda bikarbonat,
  • Daun kucai,
  • Tauge,
  • Udang, dicuci bersih tanpa membuang kulit, kepala dan ekor.

Cara Membancuh Adunan Tepung :

  1. Mula-mula campur semua bahan bertanda * dan gaul rata.
  2. Kemudian masukkan air sedikit demi sedikit dan gaul bahan sampai sebati sehingga hilang ketulan-ketulan tepung.
  3. Setelah sebati semua baru masukkan daun kucai, tauge dan
  4. udang. Gaul rata, ketepikan dan rehatkan doh sebentar dalam masa setengah jam.
  5. Setelah cukup tempoh perapan boleh mula goreng cucur.

Bahan Kuah Kacang :

  • ½ kg kacang tanah yang digoreng tanpa minyak atau disangai,
  • Buang kulit dan kemudian kisar kering sehingga hancur.
  • *15 biji cabai kering dipotong dan rendam dengan air sehingga kembang.
  • * Bawang besar 1 labu,
  • * Bawang putih 2 ulas,
  • * Serai 1 batang.

Cara Membuat Kuah Kacang :

  1. Mula-mula kisar semua bahan-bahan bertanda *.
  2. Kemudian tumis bahan-bahan yang dikisar tadi. Masak sehingga pecah minyak.
  3. Kemudian masukkan air dan kacang tanah yang dikisar, anggaran air mengikut kepekatan citarasa kuah masing-masing.
  4. Masukkan gula, garam secukup rasa dan bahan perasa jika perlu.
  5. Masak sehingga pecah minyak dan betul-betul masak, kemudian tutup api.
  6. Siap.

Resepi Cucur Balak

cucur balak

Imej via Facebook

Resepi berikutnya ialah cucur balak. Tapi mesti ramai yang tidak tahu resepi ini. Resepi mudah didatangkan daripada Roslina Shaari Ina Kie di laman Facebook.

Bahan-bahan :

  • Tepung gandum,
  • Air,
  • Garam,
  • Minyak,
  • Telur.

Cara-cara :

  1. Blender semua bahan dan letak pewarna kuning.
  2. Tuang dalam bekas dan letak daun kucai.
  3. Bancuhan seperti kuih ketayap.
  4. Dadarkan dan kemudian gulung. Buat sampai habis.
  5. Selepas itu goreng pula sampai keperangan.
  6. Sudah siap belah tengah dan letak kuah kacang.
  7. Kuah kacang buat sendiri atau beli dekat orang jual sate.
  8. Siap.

Resepi Cucur Kembung Susu

cucur kembung susu

Imej via Facebook

Cucur yang manis dan lembut ialah cucur kembung atau cucur manis. Dainisha Sudahia Darwish di laman Facebook pula membuat cucur kembung susu yang lemak manis. Resepi simple sangat dan sedap.

Bahan-bahan :

  • 3 cawan tepung gandum,
  • Garam,
  • ½ cawan susu pekat manis,
  • 3 cawan air mendidih.

Cara-cara :

  1. Tepung diayak terlebih dahulu.
  2. Kemudian masukkan secubit garam dan gaul dengan tepung.
  3. Masukkan ½ cawan susu pekat manis.
  4. Masukkan pula 3 cawan air mendidih dan kacau hingga kental.
  5. Kalau air tidak mendidih tidak jadi nanti.
  6. Biarkan sejuk suam-suam kuku baru bulatkan.
  7. Sapu sedikit minyak di tapak tangan dan susun dalam loyang.
  8. Buat hingga habis.
  9. Goreng dengan minyak yang banyak.
  10. Pastikan minyak benar-benar panas baru masukkan bebola yang sudah dibulatkan.
  11. Bila bebola sudah masak, perlahankan api sedikit dan balik-balikkan selalu sehingga bebola cucur terapung dalam minyak hingga kekuningan.
  12. Toskan dan sedia dihidangkan.

Resepi Cucur Telur

cucur telur

Imej via Facebook

Menu petang hari dengan cucur telur. Susah jumpa orang jual kuih ini. Tidak ramai orang pandai buat cucur telur supaya dapatkan kerangupannya. Namun Bisneswomen Fiza di laman Facebook membagikan resepi cucur telur yang boleh diikuti oleh semua orang.

Bahan Doh :

  • Tepung gandum 400 g,
  • Planta 50g,
  • Telur sebiji,
  • Air garam setengah cawan (2 cubit garam),

Bahan Inti :

  • Daun kucai 50 sen,
  • Bawang besar 3 biji,
  • Telur 2 biji,
  • Cili besar 3 tangkai.

Cara Buat Doh :

  1. Larutkan tepung planta dan telur dahulu.
  2. Lepas itu masukkan air garam sedikit demi sedikit. Siap doh.
  3. Bulatkan kecil-kecil sehingga mendapat 10-15 biji (biasanya setengah kg tepung akan dapat dalam 15 biji ikut size yang disuka).
  4. Doh yang siap dibulatkan itu perlu disapu planta disekelilingnya.
  5. Restkan doh yang sudah disapu planta selama 5-6 jam (simpan dalam peti pun boleh).

Cara Buat Inti :

  1. Potong kesemua bahan inti.
  2. Panaskan kuali dan terus letakkan bahan-bahan inti dan biarkan air bawang menjadi kering dulu baru letak telur dan secubit garam.
  3. Siap.

Cara Balut :

  1. Doh yang di dalam peti dikeluarkan dahulu 10 minit sebelum canai.
  2. Canaikan doh dan letak inti di tengah.
  3. Balut macam balut murtabak.
  4. Sebelum goreng letak planta atau minyak di atas doh yang sudah dibalut.
  5. Sebelum goreng harus tarik-tarik hujungnya.
  6. Goreng dalam minyak penuh (macam goreng karipap).
  7. Siap.

Resepi Cucur Nasi Stick

cucur nasi

Imej via Facebook

Nampak seperti sosej bukan? Tapi ini bukan sosej, ini cucur nasi versi stick. Anak-anak sangat suka makan ini terutamanya yang jenis susah makan nasi. Resepi daripada Rose Eatie di laman Facebook ini boleh dijadikan rujukan jika ada yang mahu berjualan.

Bahan-bahan :

  • 1 cawan nasi ditumbuk lumat,
  • 1 cawan tepung gandum,
  • 2 kiub ayam,
  • ½ cawan air,
  • Sedikit garam,
  • 3 sudu minyak masak,
  • Daun ketumbar @ sup kalau suka.
  • Kalau mahu buat banyak gandakan bahan-bahan tapi sentiasa kena pastikan air tuang sedikit-sedikit ya.

Cara-cara :

  1. Didihkan air dengan garam dan minyak masak.
  2. Sementara itu, gaul tepung dengan kiub ayam dan nasi (tumbuk dulu nasi sampai lumat. Jangan blender untuk elakkan ada air dalam nasi).
  3. Gaul sebati semua bahan dengan meramas-ramasnya.
  4. Kemudian tuang air panas yang mendidih sedikit demi sedikit, jangan tuang semua. Tuang sambil gaul ya.
  5. Bentukkan sama panjang dan potong ikut saiz yang kita mahu.
  6. Lalu goreng dalam minyak panas dan api yang besar, jangan guna api yang kecil sebab akan pecah nanti.
  7. Jika sudah siap goreng, letak sos dan mayonis.
  8. Boleh ditambah isi ayam rebus kalau suka.

Resepi Cucur Jawa

cucur jawa

Imej via Facebook

Memasak kuih tradisional memang kena bersabar. Cucur jawa masak dari bahagian tepi terus perlahan-lahan ke tengah. Resepi cucur jawa comel dikongsikan oleh ‎Zuraita Mohd Anua‎ di Facebook.

Bahan-bahan :

  • 1 ½ cawan gula merah *
  • ½ cawan gula pasir *
  • 2 cawan air *
  • 2 cawan tepung gandum,
  • 2 cawan tepung beras,
  • Sedikit garam.

Cara-cara :

  1. Masak kesemua bahan-bahan bertanda * sehingga larut. Sejukkan.
  2. Kemudian masukkan tepung dan garam. Kacau sebati dengan handwhisk, kalau tidak ada handwhisk guna senduk pun boleh.
  3. Lalu tapis adunan takut ada tepung yang berketul-ketul lagi.
    Perap adunan sekurang-kurangnya 3 jam. Lagi lama lagi bagus.
  4. Panaskan minyak sedikit (bukan banyak seperti deep fry, cukup sekadar dapat goreng 1 keping cucur). Minyak dan api kena dipertahankan kepanasannya. Jangan pula sekejap besar sekejap kecil apinya.
  5. Sendukkan adunan dalam minyak dan goreng hingga bahagian tengahnya menggelembung, baru diterbalikkan.
  6. Goreng satu per satu hingga habis.
  7. Siap.

Resepi Cucur Topi Kelantan

cucur topi kelantan

Imej via Facebook

Siapa pernah makan cucur topi Kelantan? Selain daripada orang Kelantan, anda mesti jarang makan cucur topi ini bukan? Sedap rasanya dan anda patut cuba buat sendiri. Resepi daripada Fa Ra yang dikongsikan di laman Facebook.

Bahan-bahan :

  • 2 cawan tepung beras,
  • 2 2/3 cawan tepung gandum,
  • 1 sudu kecil garam,
  • 1 cawan gula,
  • [email protected] cawan air bergantung kepada kepekatan dan jangan terlalu cair.

Cara-cara :

  1. Campur kesemua bahan dan kacau hingga tidak berketul.
  2. Kemudian tapis adunan. (Saya tapis selepas perap masa akan goreng).
  3. Perap semalaman. Tidak payah perap dalam peti. Cukup guna plastik wrap atau bubuh dalam bekas.
  4. Panaskan kuali, goreng dengan minyak yang sedikit dengan api sederhana.
  5. Ambil adunan sesenduk dan tuang sedikit di tengah-tengah lalu angkat tinggi (macam buat teh tarik).
  6. Biarkan bahagian tepinya garing sekejap namun jangan terlalu hangit.
  7. Angkat dan tos menggunakan tisu bagi meresap minyak.
  8. siap.

Resepi Cucur Ayam

cucur ayam

Imej via Facebook

Budak-budak kalau jumpa makanan ini konfirm terus habis dan licin. Buat untuk potluck ataupun buat menu petang pun boleh. Resepi daripada Tengku RosElyza Raja Muhammad‎ di laman Facebook. Resepi ini tidak menggunakan tepung.

Bahan-bahan :

  • Ayam (ambil bahagian isi dagingnya sahaja),
  • Bawang merah (hiris dadu),
  • Cili merah ,
  • Daun sup/daun kucai/daun bawang,
  • Sedikit garam,
  • 1-2 biji telur (kalau ayam banyak, tambahkan telur).

Cara-cara:

  1. Mula-mula rebus ayam terlebih dahulu.
  2. Selepas rebus, kisar ayam sehingga hancur (letak air sedikit saja untuk bagi basah).
  3. Campurkan semua bahan dan gaul sehingga sebati.
  4. Panaskan minyak, goreng dengan api sederhana.
  5. Jika sudah kekuningan, sedia untuk diangkat.
  6. Siap.

Resepi Menarik Lain

Selain 11 resepi cucu , kami juga menulis resepi lain yang mendapat perkongsian ramai. Jemput baca dan mencubanya. Terima kasih telah berkunjung ke laman web kami.  Jangan lupa like dan share resepi ini ya.

Penulis: Jejemiko

Jejemiko

Pelajar yang menyukai kartun dan muzik. Memiliki hobi menulis mendorong ia untuk berkarya dan berkongsi di Bidadari.my

Tinggalkan Komen!


Langgan Info Kami

Berkaitan


.