Resepi Daging Bakar Madu ala Thai (Sedap gila! Tak Rugi Cuba)

Bukan calang calang resepi yang bakal kami kongsikan ini. Resepi yang bakal di kongsikan ini adalah Resepi Daging Bakar Madu Ala Thai. Wah. Pasti enak bukan. Ayuh sama sama kita cuba resepi ini.

Apa yang membuatkan setiap resepi daging bakar berbeza adalah perapannya. Tak semua daging bakar akan kena dengan selera tekak kita.

Selalunya daging bakar ini di makan bersama dengan nasi putih atau pun nasi kerabu. Pasti lebih menarik jika makan tengah hari atau pun makan malam anda di sajikan dengan daging bakar ini.

Resepi ini juga sangat mudah untuk diikuti. Tambahan pula, bahan bahannya pasti sudah sedia ada di dalam peti sejuk anda

Ayuh segera ke dapur untuk mencuba sendiri keunikkan resepi daging bakar madu ala thai ini.

Resepi ini dikongsikan oleh Anna Farhana dan telah mendapat perkongsian ramai di Facebook.

Resepi Daging Bakar

Resepi Daging Bakar

Imej via Facebook

Assalamualaikum, lama tak bersiaran dalam ni. Kebetulan malam ni saya masak daging bakar madu ala thai. Saya just nak share mana tau ada yang nak try resepi daging bakar viral ni. Bahan nya simple je.

Memang menambah nambah la makan nasi dengan rasa perapan dagingnya dan sos pencicahnya yang sedap. Tak rugi nak mencuba. Try la. Resepi ada di setiap pic.

Bahan Bahan

Resepi Daging Bakar

Imej via Facebook

Bahan Perapan Untuk Daging

  • Sos tiram
  • Lada hitam (tumbuk)
  • Kicap manis
  • Madu
  • Sedikit Gula
  • Minyak masak
  • Sos nampla

Gaul semua bahan dalam bekas

Bahan Untuk Sos

Resepi Daging Bakar

Imej via Facebook

  • 2 ulas bawang putih bakar
  • 8-10 biji cili padi (ikut tahap kepedasan)
  • Akar ketumbar

Tumbuk semua bahan di atas

Cara cara Memasak

  1. Perap daging dalam sejam. Daging ni tak kisah nak guna bahagian mana pun

    Resepi Daging Bakar

    Imej via Facebook

  2. Bakar ats bara api daging tersebut 
  3. Untuk sos, masukkan bahan yang ditumbuk tadi. Masukkan gula, perahan limau nipis, sos nampla, dan daun ketumbar hiris

    Resepi Daging Bakar

    Imej via Facebook

  4. Hidangkan sos bersama ayam. Siap!

    Resepi Daging Bakar

    Imej via Facebook

Resepi Daging Lain Yang Menarik

Selain resepi daging bakar, kami juga mempunyai beberapa resepi daging lain yang mendapat perkongsian ramai di Facebook. Manalah tahu anda berminat untuk mencubanya.

Jangan lupa untuk share artikel artikel kami dengan kawan kawan. Kalau dah cuba, jangan lupa tinggalkan komen dan feedback di ruangan komen kami ye.

Nabilah Ruza

Merupakan salah penyumbang di Bidadari.my. Rajin berkongsi artikel yang berinformasi di sini.

Pendapat Anda?

comments

Add Comment

error: Content is protected !!