Resepi Ayam Black Pepper Yang Sedap (7 Langkah Mudah)

Bukan mudah untuk dapatkan resepi ayam black pepper yang mampu memuaskan hati semua pihak. Tapi dengan resepi ini, semua yang makan pasti akan tersenyum lebar kerana kesedapannya.

Seramai 1.3 Ribu orang telah share resepi ini sejak ia di post. Ini membuktikan resepi ini memang terbaik! Rata rata netizen juga memberikan feedback yang positive! Resepi ayam black pepper ini juga telah menjadi punca pendapatan puan yang berkongsi resepi.

Resepi ini dikongsikan oleh Puan Balq ChemMela El-Qutb dan telah mendapat perkongsian ramai di Facebook.

 

Resepi Ayam Black Pepper

Resepi Ayam Black Pepper

Imej via Facebook

Assalamualaikum. Hari ni saya nak share resepi ayam black pepper yang saya buat untuk biz lunchbox pestle n dish. Menu ni memang hot selling. Mudah dan sedappp. Cenggini

Bahan dan cara buat ade kat setiap gambar

Bahan Bahan

Sayur

  • Bawang besar potong 4
  • Garlic & halia
  • Carrot
  • Capsicum
  • Enoki mushroom

Cara cara Memasak

  1. Perap ayam dengan black pepper, sos tiram dan kicap pekat. Perap dalam 15 min. lebih pon takpe
Resepi Ayam Black Pepper

Imej via Facebook

2. Tumis bawang putih dan halia dengan minyak zaitun. Kalau untuk jualan saya campur dengan minyak masak biasa. Kadang kadang tambah minyak bijan

Resepi Ayam Black Pepper

Imej via Facebook

3. Masukkan ayam. Goreng manja manja je

Resepi Ayam Black Pepper

Imej via Facebook

4. Sos perapan ayam tadi jangan buang. Masukkan time ni. Buh air sikit. Saya masukkan carrot awal untuk bagi cepat empuk.

Resepi Ayam Black Pepper

Imej via Facebook

5. Tepung jagung sesudu. Larutkan dengan air sikit

Resepi Ayam Black Pepper

Imej via Facebook

6. Masukkan larutan tepung jagung tadi. Bubuh bay leaf dan perasakan dengan garam dan gula. Saya tak pakai aji. Cuma untuk jualan saya tambah kiub ikan bilis.

Resepi Ayam Black Pepper

Imej via Facebook

7. Bila dah mendidih, masukkan semua sayur. Kalau nak pedas tambah cili padi. Masak sampai sayur layu sikit dalam 1-2 min. Tutup api. Siap!!!

Resepi Ayam Black Pepper

Imej via Facebook

Selamat Mencuba

Resepi Ayam Lain Yang Menarik

Selain resepi ayam masak merah, kami juga mempunyai beberapa resepi ayam yang mendapat perkongsian ramai di Facebook. Manalah tahu anda berminat untuk mencubanya.

Jangan lupa untuk share artikel artikel kami dengan kawan kawan. Kalau dah cuba, jangan lupa tinggalkan komen dan feedback di ruangan komen kami ye.

Nabilah Ruza

Merupakan salah penyumbang di Bidadari.my. Rajin berkongsi artikel yang berinformasi di sini.

Pendapat Anda?

comments

Add Comment

error: Content is protected !!