Masakan berbahan asas ayam memang selalu digemari. Hampir seluruh masyarakat malaysia sangat menyukai ayam dan menjadikannya makanan harian.  Daging ayam yang wangi dan lembut serta perpaduan rempah-rempah dalam masakan sangat membangkitkan selera.

Di sini lah peranan anda sebagai seorang perempuan sekaligus isteri mahupun ibu bapa untuk menghidangkan masakan ayam yang bervarian kepada keluarga. Keinginan untuk memenuhi selera keluarga dengan resepi ayam yang berbeza hari-hari.

Aneka resepi ayam yang menarik dan banyak dicari oleh rakyat Malaysia telah kami tuliskan di bawah ini. Secara keseluruhan resepi ini sangat mudah diikuti.

Dengan 25 resepi ayam yang gempak ini, anda boleh mencipta hidangan sedap dan menarik macam restoran di rumah anda. Konfirm ahli keluarga akan suka hidangan ayam yang anda sajikan, selamat mencuba.

1. Resepi Ayam Goreng Kedai Mamak

ayam goreng mamak

Imej via Facebook

Siapa yang tak suka ayam goreng mamak. Kerangupan dan kriuk-krik nya yang lazat sangat disukai tekak orang melayu. Berikut ini resepi ayam goreng ala kedai mamak yang dikongsikan oleh Nurul Syafiqah‎ di Facebook. Sila cuba resepi ini.

Bahan-bahan :

  • Ayam
  • Bawang Putih
  • Halia
  • Daun Kari
  • Tepung Jagung
  • Tepung Beras
  • Serbuk Kari
  • Lada Sular
  • Cili Powder
  • Telur 1 biji
  • Garam dengan Aji

Cara Memasak :

  1. Gaulkan semua bahan-bahan di atas.
  2. Kemudian perap selama 1-3 jam.
  3. Goreng.

2. Resepi Ayam Goreng Kunyit

ayam goreng kunyit

Imej via Facebook

Ayam goreng kunyit selalu menjadi lauk pilihan di kedai makan melayu.  Ayam ini dimasak dengan menggaulkan rempah kunyit dan pelbagai rempah lainnya dengan bahan lauk sehingga menampakkan warna yang kekuningan. Kami hadirkan untuk anda resepi ayam goreng kunyit yang mudah dikongsikan oleh Nina Mahdar di Facebook. Selamat mencuba.

Bahan-bahan :

  • Dada ayam, dipotong dadu **
  • 1 sm kunyit **
  • 1 sm lada sulah (serbuk) **
  • 1 sm serbuk kari **
  • 1 sm tepung jagung **
  • 1 sk gula pasir
  • 1 sm sos tiram

Bahan Sampingan :

  • Lobak merah, potong halus
  • Cili padi, diketuk (nak pedas sila tambah lagi)
  • 1 labu bawang merah – hiris halus
  • lada merah hiris halus
  • Bunga kobis
  • Kacang panjang, potong-potong

Cara Memasak :

  1. Satukan bahan yang bertanda **. Gaul sebati.
  2. Panaskan minyak masak. Minyak jangan terlalu banyak.
  3. Goreng ayam terlebih dahulu sehingga sedikit garing dan tidak melekat di kuali.
  4. Kemudian masukkan sayuran yang bertekstur keras seperti lobak dan lain-lain.
  5. Masukkan bawang merah dan lada.
  6. Kemudian masukkan bunga kobis.
  7. Akhir sekali masukkan kacang panjang.
  8. Perasakan dengan sedikit garam. Kacau sehingga sebati.
  9. Angkat dan toskan minyaknya. Sedia untuk dihidang.

3. Resepi Ayam Penyet

ayam penyet

Imej via Facebook

Masakan asal Jawa ini merupakan salah satu makanan terkenal dalam kalangan masyarakat Malaysia. Bagaimana tidak, rasanya yang garing dikombinasi dengan pelengkap dan ratus rempah, sangat disukai untuk dijadikan makanan tengah hari. Merujuk resepi yang dikongsikan oleh Nur Alyani di Facebook, sila ciptakan ayam penyet sedap buatan anda.

Bahan-bahan :

  • Ayam
  • Lengkuas
  • Halia
  • Daun salam (bay leaf)
  • Kunyit
  • Bawang Putih
  • Garam
  • Air

Bahan Sambal :

  • Cili api
  • Cili besar
  • Bawang putih
  • Tomato 3 biji
  • Cili kering yang sudah direbus

Cara Memasak :

  1. Panaskan air.
  2. Masukkan lengkuas titik, halia titik, daun salam (bay leaf), kunyit, garam dan bawang putih (tumbuk).
  3. Perasakan dengan garam dan limau nipis sebab nak bagi ayam ada rasa.
  4. Kemudian masukkan ayam.
  5. Tunggu sampai separuh masak. (Nak sampai masak betul pun boleh, sebab nanti ayam kena goreng juga).
  6. Jika sudah separuh masak, goreng ayam.
  7. Smash ayam sampai penyet.
  8. Tauhu, tempe rebus dulu dalam air rebusan ayam kemudian goreng.

Cara Memasak Sambal Penyet :

  • Goreng satu-satu bahan sambal tadi. Cili, tomato dan bawang putih. Cili kering yang sudah direbus tak perlu goreng boleh terus tumbuk saja.
  • Jika sudah siap goreng, semua bahan-bahan tadi ditumbuk hancur dan perasakan dengan garam, gula, asam limau. Nak letak belacan sikit pun boleh.

4. Resepi Ayam Goreng Berempah

ayam berempah

Imej via Facebook

Masakan ayam satu ini juga merupakan makanan yang famous dalam kalangan masyarakat Melayu. Yang paling menarik dari makanan ini ialah serdak-serdaknya yang kaya akan rempah.  Ayam goreng berempah sangat sesuai dimakan bersama nasi putih. Sila cuba dirumah anda resepi ayam goreng berempah yang dikongsikan oleh Murni Rahmat di Facebook.

Bahan kisar

Resepi untuk setengah ekor ayam.

  • Bawang besar 1 biji
  • Bawang putih 3 ulas
  • Halia dan lengkuas 2 inci
  • Cili kering/serbuk cili. Kuantiti ikut selera masing-masing, kalau taknak letak pun boleh.
  • Serai 3 batang
  • Ketumbar 1 sudu
  • Jintan manis setengah sudu
  • Buah keras 3 biji, tak letak pun boleh

Bahan Perap

  • Serbuk kari 1 sudu penuh
  • Garam
  • Daun kari sedikit
  • Secubit gula
  • 1 sudu tepung beras dan 1 sudu tepung jagung
  • Sedikit bahan perasa contohnya hilal/aji/cukup rasa dan lain-lain.

Cara Memasak :

  1. Blend semua bahan dengan 2 biji telur dan air asam jawa pekat. (Jangan bagi air, kalau letak air pun setakat untuk bagi blender pusing saja).
  2. Potong ayam besar-besar, selalunya potong 4.
  3. Perap ayam dengan bahan kisar dan bahan perap tadi selama 30 minit, (perap satu malam lagi bagus).
  4. Goreng dengan api sederhana, tutup dengan penutup periuk sewaktu menggoreng. 2-3 minit sebelum angkat kena buka tutup periuk. Kaedah ini untuk dapatkan ayam yang rangup tapi berjus di dalam.
  5. Untuk dapatkan serat yang garing. Bila sudah siap goreng semua ayam, ambil serdak-serdak yang tinggal dan goreng dengan api sederhana. Masa tengah goreng, kacau-kacau serdak tu supaya dia tak bergumpal atau berketul. Bila sudah garing, angkat, tos dan tabur pada ayam goreng tadi.

5. Resepi Chicken Mango

chicken mango

Imej via Facebook

Mendengar namanya saja sudah menarik apalagi memakannya. Kerana rasa yang unik inilah chicken mango menjadi salah satu antara makanan yang paling dicari 2018. Kami tuliskan untuk anda resepi chicken mango yang paling mudah dan sedap dikongsikan oleh Zuraini Mat Arshad di Facebook. Selamat mencuba.

Bahan-bahan :

  • Isi ayam bahagian peha/dada
  • Tepung goreng bestari
  • Minyak untuk menggoreng

Cara Memasak :

  1. Panaskan minyak.
  2. Celup isi ayam dalam tepung bestari yang dibancuh dengan air.
  3. Kemudian golekkan atas tepung bestari sekali lagi dan goreng hingga kekuningan (deep fry).
  4. Parut mangga muda, carrot dan sedikit bawang besar.

Bahan Sos :

  • Plum sos
  • Sos tomato
  • Sos thai
  • Gula
  • Cili api potong
  • Air sikit

Cara Membuat Sos:

  1. Campurkan semua bahan dan didihkan atas api kecuali cili api (bubuh akhir sekali).
  2. Tuang sos di atas ayam yang siap potong dan gaul dengan mangga parut tadi. Siap.

6. Resepi Ayam Masak Merah

ayam masak merah

Imej via Facebook

Ayam masak merah dapat dijumpai dimana-mana kedai Melayu. Ayam masak merah biasa dijadikan lauk untuk nasi putih mahupun nasi lemak. Sila baca dan ikuti resepi ayam masak merah yang dikongsikan oleh Maimunah Binti Zulkifli‎ di Facebook seperti di bawah ini.

Bahan-bahan :

  • 1 ekor ayam
  • 3 senduk cili kering atau ikut kepedasan masing-masing
  • 3-5 biji bawang besar
  • 5 biji bawang kecil india
  • 3-5 ulas Bawang putih
  • Kulit kayu manis, cengkih, bunga lawang & buah pelaga
  • Halia 2 inchi
  • 1 tin kecil puree tomato
  • 1 kotak kecil santan
  • 2-4 sudu makan minyak sapi ( rahsia ke-2 )
  • 2 cawan minyak masak
  • 3 batang serai
  • 3 helai daun pandan ( ini rahsia utama ) Ikat gumpal.
  • 2 biji buah keras
  • ½ botol sos tomato ( Kimball )
  • ½ botol sos cili ( Kimball )
  • Gula dan garam secukup rasa

Cara Memasak :

  1. Goreng ayam separuh masak (ketepikan).
  2. Panaskan minyak sapi.
  3. Masukkan rempah sekawan.
  4. Blanderkan/racik bawang besar, bawang kecil, bawang putih dan halia. Tumis sehingga naik bau.
  5. Kemudian masukkan serai dan daun pandan. Tumis lagi sehingga naik bau.
  6. Masukkan cili kering dan buah keras, tumis hingga pecah minyak.
  7. Kemudian masukkan 1 tin puree tomato, sos tomato, sos cili, gula dan garam secukup rasa. Tumis lagi hingga pecah minyak.
  8. Kemudian masukkan ayam, gaul sebati hingga masak. Apabila ayam sudah masak masukkan santan 1 kotak kecil. Gaul sehingga masak.

7. Resepi Ayam Bakar Ala Kenny Rogers

ayam bakar kenny rogers

Imej via Facebook

Ini ialah resepi yang paling dicari. Ayam bakar Kenny Rogers telah menarik hati orang ramai. Mulai sekarang anda tak perlu lagi pergi restoran untuk menyantap hidangan ini. Sila cuba resepi ayam bakar yang dikongsikan di Facebook oleh Cik Pooja di bawah ini dan ciptakan ayam bakar restoran di rumah anda.

Bahan-bahan :

  • 1 ekor ayam (cuci bersih)
  • 2 labu bawang besar
  • 7 ulas bawang putih
  • 2 inci halia
  • 2 sb pati oren Sunquick (yang dalam botol)
  • 1 senduk sos blackpaper aka sos lada hitam
  • 3 sb majerin (cairkan atas api)
  • 1 biji ubi kentang (rebus empuk)
  • 1 ketul kiub pati ayam
  • 1 sk garam
  • 2 sb gula pasir
  • Kentang, brokoli, tomato, cerry (optional)

Cara Memasak :

  1. Blend semua bahan-bahan dengan sedikit air.
  2. Sudah blend semua, perapkan dengan ayam selama 2 jam sebelom bakar. (Lagi lama perap lagi sedap).
  3. Kemudian bakar suhu 200° selama 45 minit atau sampai masak. (Api atas bawah, ikut pada oven masing-masing. Yang suka crunchy diluar lembut juicy didalam, boleh letak suhu tinggi).

8. Resepi Ayam Masak Cili Kering

ayam masak cili kering cina

Imej via Facebook

Aduhai! Tiba-tiba sahaja rasa terliur terbayang jika dapat makan ayam masak cili kering tengah hari ini. Ayuh buat ayam masak cili kering untuk makan tengah hari ini. Resepi dibagikan oleh Fatin Pauzi di laman Facebook. Selamat mencuba.

Bahan-bahan :

  • Bawang merah dimayang dan dipotong besar (2 versi),
  • Bawang putih dimayang,
  • Lada besar 1 biji dimayang,
  • Cili padi 3 biji dimayang,
  • Cili kering 10 tangkai dipotong kecil-kecil,
  • Daun kari,
  • Sos cili, sos tomato dan sos tiram,
  • Paste asam jawa,
  • Tepung gandum,
  • Telur.

Cara-cara :

  1. Ayam dipotong kecil. Basuh ayam dengan air garam.
  2. Lepas basuh, celup ayam dalam telur dan tepung.
  3. Goreng ayam. Toskan minyak ayam.
  4. Tumis cili kering dan daun kari sampai garing.
  5. Masukkan bawang merah, bawang putih, cili padi dan lada besar.
  6. Letak semua sos tadi secukupnya. Ikut kuantiti ayam.
  7. Masukkan sedikit air. Biar sedikit pekat.
  8. Masukkan pes asam jawa dan gula serta garam secukup rasa.
  9. Masukkan ayam goreng tepung tadi dan gaul.
  10. Bila sebati, biar sekejap dan siap.

9. Resepi Ayam Goreng Pedas Korea

ayam pedas korea

Imej via Facebook

Fafae Mimie berkongsikan cara memasak ayam goreng pedas Korea mudah di laman Facebook. Dengan resepi ini anda boleh masak dan mengisi perut tanpa harus pergi ke restoran Korea, sudahlah harganya mesti mahal bukan?

Bahan-bahan :

  • Ayam,
  • Lada hitam,
  • Halia 2 inchi,
  • Bawang puti,
  • Tepung bestari,
  • Bijan,
  • Cili kisar,
  • Cuka,
  • Madu,
  • Gula,
  • Sos cili.

Cara-cara :

  1. Mula-mula perap 10 minit ayam bersama sedikit lada hitam, halia tumbuk 2 inci dan bawang putih tumbuk 4-5 ulas.
  2. Gaul ayam dengan tepung bestari/apa-apa tepung dan goreng.
  3. Ketepikan.

Cara Buat Sos :

  1. Mula-mula sangai bijan, ketepikan.
  2. Tumis 2 ulas bawang putih, 5 sudu cili kisar. Tumis sampai garing.
  3. Masukkan 5 titik cuka, 1 sudu madu, gula agak-agak.
  4. Masukkan sos cili 4 sudu.
  5. Masak semua bahan hingga sebati.
    (Jangan tambah air, nanti ayam tidak rangup).
  6. Masukkan ayam, gaul sebati.
  7. Tabur bijan. Sedia dihidangkan.

10. Resepi Ayam Masak Halia Chinese Style

Imej via Facebook

Masakan ini sedap dimakan dengan nasi panas. Ianya berkuah dan kuahnya pula sedap jadi makin menambah nafsu makan, anak-anak pun suka. Tanpa buang masa, mari lihat resepi yang dikongsikan oleh IsMa Lyeza di laman Facebook sekarang juga. Selamat mencuba.

Bahan-bahan :

  • 2 keping dada ayam dipotong kecil,
  • 2 inci halia dihiris panjang,
  • 3 sudu besar kicap cair/kicap masin,
  • Garam,
    (bahan digaul dan diperap 5-10 minit).
  • 4 ulas bawang putih diricik halus,
  • Hirisan cili padi,
  • 4 tangkai cili kering,
  • 1 ½ sudu kecil sos tiram,
  • 1 ½ sudu kecil tepung jagung dibancuh dengan sedikit air,
  • 1 camca kecik stok ayam,
  • Bawang besar dipotong baji,
  • Minyak bijan/biasa untuk menumis.

Cara-cara :

  1. Tumis bawang putih, cili padi, halia hiris, cili kering.
  2. Masukkan ayam yang sudah diperap tadi. Digoreng sampai masak.
  3. Masukkan sos tiram dan stok ayam.
  4. Masukkan bancuhan air tepung jagung.
  5. Perasakan dengan garam dan gula sedikit.
  6. Masak sampai sebati dan seimbangkan kepekatan kuah.

11. Resepi Ayam Percik Kelantan

ayam percik kelantan

Imej via Facebook

Resepi ayam percik Kelantan menggunakan teknik Chef Wan yang sangat simple yang dicubakan oleh Yuss Aisya di laman Facebook. Tekstur ayam juicy dan empuk dicecah dengan kuah percik yang creamy. Tidak hairanlah mengapa ramai beratur panjang di kedai ayam percik di sekitar Kelantan. Resepi di bawah ini ialah untuk satu ekor ayam.

Bahan perap tumbuk :

  • 4 ulas bawang merah kecil,
  • 3 ulas bawang putih.
  • 1 inci halia,
  • Sedikit garam.

Lumur bahan tumbuk dengan ayam, biarkan satu jam.

Bahan percik :

  • ½ kotak santan pekat (200 ml – baki lagi ½ kotak masuk kemudian – jika ayam besar guna santan lebih lagi),
  • 2 batang serai (kalau serai besar 1 batang cukup),
  • 1 inci halia,
  • ½ inci lengkuas (optional),
  • 5 tangkai cili kering rebus dan buang biji,
  • 1 cawan air (cawan besar 250 ml).
    (Blend kesemua bahan di atas).
  • 1 keping asam keping saiz sederhana,
  • 4 sudu besar gula (tidak manis sangat pun tidak perlu risau banyak gula).
  • 1 sudu garam atau kiub ayam ikut citarasa sendiri.

Cara-cara :

  1. Masak bahan kuah percik dengan api sedang dan kacau perlahan.
  2. Bila sudah menggelegak, baru masukkan ayam. Simbah-simbahkan kuah pada ayam. Masak 5 minit.
    Kemudian balikkan ayam dan masak lagi 5 minit. Proses ini akan kunci jus ayam dan serap lebih rasa percik. Jangan lupa simbah-simbah dan godek-godek perlahan ayam supaya tidak melekat di kuali. Buat sampai ayam habis.
  3. Lepas 10 minit rebus dalam kuah. Angkat ayam dan bubuh di atas tray. Pastikan ayam bersalut percik. Lapik dengan daun pisang. Jika tidak ada daun pisang, boleh guna baking paper.
  4. Bakar dalam oven yang telah preheated 230°C selama 30 minit. Jika ayam besar tambah lagi masa.
  5. Baki ½ kotak santan masukkan dalam kuah percik tadi dan masak hingga berkrim.
  6. Perasakan kuah. Ingat kuah wajib rasa masam, masin, manis, pedas yang seimbang baru jadi.
  7. Siap.

12. Resepi Ayam Bakar Berempah

Imej via Facebook

Senang cara buat ayam bakar berempah ini. Rasa enak yang berasal daripada rempah perapan ayam yang dilumurkan bersama ayam membuat ayam terasa amat juicy dan beraroma merangsang semasa dibakar. Resepi perkongsian ramai di laman Facebook dikongsikan oleh Cik Epal di laman Facebook.

Bahan-bahan :

  • 4 ketul ayam thigh (boleh guna bahagian ayam yang anda suka, kalau kepak ayam kecil-kecil boleh guna 8 ketul),
  • 2 sudu besar rempah kari,
  • 2 sudu besar sos tiram,
  • 2 sudu besar sos cili,
  • 2 sudu besar serbuk ayam,
  • 1 sudu besar serbuk lada hitam kasar,
  • Garam secukup rasa.

Bahan kisar :

  • 1 biji bawang besar,
  • 3 biji bawang putih,
  • 1 inci halia,

Cara-cara :

  1. Lumurkan semua bahan pada ayam.
  2. Kemudian ayam diperap selama 3 jam dalam peti sejuk. Kalau mahu lagi sedap perap semalaman. Tinggalkan sedikit bahan perap.
  3. Panaskan oven 200°C dulu selama 30 minit dengan api atas bawah.
  4. Seterusnya bakar ayam selama 1 jam.
  5. Jika sudah lepas 1 jam, keluarkan dulu ayam.
  6. Lumur balik ayam dengan bahan perap yang tinggal sedikit tadi. Minyak-minyak ayam yang keluar daripada ayam pun boleh dijiruskan dan mandikan ayam.
  7. Bakar lagi selama 15 minit.

Tips :

Kalau suka ayam bahagian dada, masa yang diambil untuk masak lagi singkat. Sebab dada ayam cepat masak. Masa untuk bakar bergantung kepada jenis ayam atau size ayam. Kalau guna thigh macam maka sama dengan resepi ini.

13. Resepi Ayam Madu Bakar Pasar Malam

Imej via Facebook

Ramai sangat yang cari resepi ini. Oleh itu, pada perkongsian ini kami hadirkan resepi ayam madu bakar khas pasar malam untuk anda cubakan di rumah. Resepi mudah daripada Yaya VictoryYaya di laman Facebook.

Bahan-bahan :

  • 1 ekor ayam dipotong dengan size bersesuaian,
  • 2 sudu besar perencah nasi goreng cina cap seri aji,
  • 2 sudu besar serbuk cili,
  • 2 sudu kecil serbuk lada hitam,
  • 3 sudu besar sos tiram,
  • 4 sudu besar kicap,
  • 2 sudu besar sos thai,
  • 5 sudu besar sos cili,
  • 1 sudu besar serbuk bawang putih,
  • 1 biji air limau nipis,
  • 1 cawan madu.

Cara-cara :

  1. Kacau rata kesemua bahan untuk diperap bersama ayam selama 2-3 jam.
  2. Jika sudah siap perap selama 2-3 jam, boleh terus dibakar.
  3. Siap.

14. Resepi Ayam Panggang BBQ

ayam panggang bbq

Imej via Facebook

Ayam panggang BBQ biasanya selalu menjadi peneman acara kemah mahupun acara outdoor lainnya. Tentunya kepiawaian dalam memasak menggunakan resepi yang sedap adalah sangat penting. Resepi daripada ‎Rosma Ros‎ ini dibuat dengan penuh kasih sayang dan khas untuk anda pecinta BBQ.

Bahan-bahan :

  • Ayam seekor ikut suka potong mahupun tidak potong
  • 3 biji bawang merah/sebiji bawang besar
  • 5 ulas bawag putih
  • Seinci halia
  • 3 batang serai ambik umbut saja
  • Satu sudu jintan manis
  • 1/2 sudu jintan putih
  • Satu sudu ketumbar
  • Lada hitam satu sudu
  • 10 biji cili kering rebus buang biji
  • Sikit minyak untuk bagi hancur semua

*Blender semua bahan kecuali ayam.

Bahan sos :

  • 2 sudu besar penuh tinggi sos BBQ
  • 1 sudu penuh sos tiram
  • 2 sudu penuh sos lada hitam
  • 2 sudu kicap manis
  • Satu sudu sos cili
  • 2 sudu madu/gula merah
  • Garam ikut keperluan
  • 1 sudu pati ayam

Cara Menyediakan :

  1. Perap semua bahan dengan ayam.
  2. Perasakan dengan garam.
  3. Perap sekurang-kurangnya satu jam. Lagi lama lagi sedap.
  4. Bakar pakai arang pun boleh.
  5. Kalau mahu pakai oven masukkan ayam dengan kuah sekali.
  6. Kalau bakar bakai kuali leper, letak sedikit minyak panas. Kemudian masukkan ayam. Gunakan api slow. Sentiasa balik-balikkan ayam. Curah kuah sedikit demi sedikit. Bila sudah masak, curah lagi lebihan perap sekejap dan bagi berkilat baru angkat.
  7. Siap.

15. Resepi Ayam Kukus Chinese Style

ayam kukus

Imej via Facebook

Berbicara tentang sihat, ayam kukus memang antara hidangan yang cukup sihat. Ia tidak berminyak, tiada kolesterol tinggi. Sesuai untuk orang yang sedang dalam masa berpantang. Hairul Nizam Ijam dan Illyani Daud telah berkongsikan resepi menarik ini di laman Facebook tentang resepi ayam kukus. Selamat mencuba.

Bahan-bahan :

  • 1 ekor ayam dipotong 20-24 (macam buat nasi ayam).
  • 2 inci halia dihiris nipis,
  • 5 batang daun bawang dipotong panjang,
  • Garam secukup rasa,

Bahan Perap :

  • 3 sudu besar kicap cair,
  • 2 sudu teh minyak bijan,
  • 1 sudu teh lada serbuk hitam.
  • Garam secukup rasa.
  • Gaul semua bahan dan lumur pada ayam perap lebih kurang 1 jam.

Cara Penyediaan :

  1. Panaskan kukusan pada api besar.
  2. Susun ayam di atas pinggan kukusan.
  3. Taburkan halia dan daun bawang.
  4. Kukus sehingga empuk.
  5. Siap.

16. Resepi Ayam Masak Kicap

ayam masak kicap

Imej via Facebook

Ayam masak kicap biasa dijadikan lauk dan dimakan bersama nasi. Ayam masak kicap boleh disantap pada waktu petang mahupun malam. Kanak-kanak sangat menyukai ayam masak kicap kerana rasanya tidak pedas. Resepi ini dikongsikan oleh Zur Ain Salim di Facebook. Sila cuba dan buat ayam masak kicap versi anda.

Bahan-bahan :

  • 5-10 ketul ayam (dipotong dan digaul bersama sedikit serbuk kunyit dan garam).
  • *4 ulas bawang merah.
  • *3 ulas bawang putih.
  • *2 inci halia.
  • 1 bawang besar, potong bulat.
  • 2 tangkai cili hijau, dihiris.
  • 2 tangkai cili merah, dihiris.
  • 5 tangkai cili padi, diketuk.
  • 2 sb sos tiram.
  • 2 sb sos cili.
  • 4 sb kicap manis.
  • 1 sb minyak bijan ( minyak biasa pun boleh).
  • 1 sk kicap pekat.
  • Sedikit rempah 5 spice.
  • 1 batang kayu manis.
  • 1 kuntum bunga lawang.
  • Sedikit air.
  • Garam secukupnya.

Cara Membuat :

  1. Tumbuk lumat bahan-bahan bertanda *.
  2. Dalam mangkuk lain. Gaulkan sos tiram, sos cili, kicap manis, minyak bijan dan kicap pekat. Ketepikan.
  3. Gorengkan ayam yang telah diperap bersama serbuk kunyit dan garam. Angkat dan ketepikan.
  4. Panaskan sedikit minyak dalam kuali. Tumis kayu manis, bunga lawang, bahan-bahan yang ditumbuk dan cili padi.
  5. Masukkan bahan yang dicampur sos dan kicap tadi. Tambah sedikit air dan sedikit garam. Kacau hingga mendidih.
  6. Akhir sekali, masukkan bawang besar, cili hijau dan cili merah. Kacau sebentar dan campurkan ayam yang telah digoreng tadi. Gaul sebati dan taburkan sedikit rempah 5spice.
  7. Sudah cukup perasa. Padamkan api. Sedia dihidang.

17. Resepi Asam Pedas Ayam

asam pedas ayam

Imej via Facebook

Makan tengah hari dengan nasi putih dan asam pedas ayam, siram dengan kuah pekat yang merecik menjilat jari, makan jadi berpinggan-pinggan. Tidak terasa habis 3 pinggan sekali. Bukan main sedap resepi Shashika Alia yang dikongsikan di laman Facebook.

Bahan-bahan :

  • 1 ekor ayam (dipotong 8/10/12),
  • 35 tangkai cili kering (gunting, rendam dan toskan),
  • 7 ulas bawang merah,
  • 5 ulas bawang putih,
  • 1 inci kunyit,
  • 1 inci halia,
  • Sebesar saiz ibu jari belacan,
  • 1 batang serai (dititik),
  • 50 gram daun kesum,
  • Sekuntum bunga kantan (dibelah 5),
  • Air asam jawa (50 gram asam jawa + secawan air),
  • 3 cawan air,
  • Garam secukup rasa,
  • Minyak untuk menumis.

Cara-cara :

  1. Kisar cili kering, bawang merah, bawang putih, kunyit, halia dan belacan.
  2. Panaskan minyak. Tumis bahan-bahan yang dikisar bersama serai sehingga garing.
  3. Masukkan ayam, bunga kantan dan daun kesum. Gaul sebati dan tutup kuali sehingga ayam agak mengecut.
  4. Masukkan air asam jawa dan gaul sebati.
  5. Masukkan pula garam. Gaul sebati.
  6. Tambahkan air.
  7. Akhir sekali, tutup kuali dan tunggu sehingga ayam empuk serta mendapat kepekatan kuah asam pedas yang ideal. (*Kuah bagi asam pedas ayam biasanya lebih pekat berbanding asam pedas ikan).

Nota : Asam pedas ayam biasanya agak berminyak disebabkan minyak yang turun dari ayam tersebut. Oleh itu, pada yang tidak gemar, boleh buangkan minyak itu.

18. Resepi Kari Ayam Mamak

Imej via Facebook

Mengikut selera masing-masing janji sedap dan kenyang. Resepi kari ayam mamak kali ini dikongsikan oleh Nazhatulshima Hashim‎ di laman Facebook. Resepi senang untuk ditiru. Selamat mencuba.

Bahan-bahan :

  • Bawang merah,
  • Bawang putih,
  • Daun kari,
  • Sehelai daun pandan,
  • 4 sekawan,
  • Rempah kari daging babas,

Bahan blend:

  • Bawang besar,
  • Bawang putih,
  • Halia,
  • Cili kering,
  • Jintan putih,
  • Serbuk cili babas.

Cara-cara :

  1. Mula-mula tumis bawang merah dan putih,
  2. Kemudian masukkan daun kari dan sehelai daun pandan,
  3. Masukkan lagi 4 sekawan,
  4. Jika sudah garing masukkan rempah kari daging babas.
  5. Kemudian masukan terus bahan-bahan blend; bawang besar, bawang putih, halia, cili kering, jintan putih, serbuk cili babas. Tumis sampai pecah minyak.
  6. Masukan ayam yang sudah diperap sekejap dengan garam, gula, serbuk kunyit, sedikit cili blend dan satu sudu rempah daging.
  7. Masukan sekali dengan ubi kentang dan dua asam keping.
  8. Tambah air panas atau suam ikut sukatan kuah yang diinginkan.
  9. Bila ayam dan ubi kentang sudah masak, masukan garam dan sedikit ajinomoto atau serbuk cukup rasa maggi.
  10. Akhir sekali masukkan tomato.

19. Resepi Stew Ayam versi Tengku Puan Pahang

stew ayam

Imej via Facebook

Mesti ramai yang inginkan resepi stew ayam Tengku Puan Pahang versi cik ‎Shiela Husin‎ yang berkongsikan resepi di laman Facebook. Jom cuba resepinya. Jika dipekatkan, boleh dijadikan inti chicken pie.

Bahan-bahan :

  • ½ ekor ayam – potong ikut suka,
  • 4 ulas bawang merah,
  • 3 ulas bawang putih,
  • ½ inci halia,
  • 1 batang kulit kayu manis,
  • 2 kuntum bunga lawang,
  • 2-3 sudu besar tepung gandum,
  • Sedikit kicap,
  • Sedikit lada hitam-tumbuk kasar,
  • Garam dan serbuk perasa,
  • 1 biji ubi kentang – dipotong 4,
  • 1 batang karot – potong besar,
  • 1 biji bawang besar – potong 4,

Cara-cara :

  1. Tumis bahan penumis dan bawang serta halia yang dihiris nipis hingga wangi.
  2. Masukkan tepung gandum dan goreng dengan api perlahan supaya tepung agak masak.
  3. Masukkan ayam dan ubi kentang, carrot dan bawang besar. Kacau rata.
  4. Masukkan sedikit air, kicap, garam, lada hitam dan serbuk perasa.
  5. Masak sehingga kentang empuk.
  6. Sesuaikan rasa dan kepekatannya. Tabur daun sup dan bawang goreng.
  7. Hidangkan.

20. Resepi Rendang Ayam Cili Api

rendang ayam

Imej via Facebook

Lain macam resepi rendang ayam cili api. Kami hadirkan kepada anda resepi rendang cili api yang dikongsikan oleh Ainun Sanusi di Facebook. Resepi rendang ayam cili api yang telah mendapat perkongsian ramai. Sila baca dan cuba resepi ini.

Bahan- bahan

  • Serbuk kunyit – 3 sudu besar
  • Asam jawa – sebesar penumbuk
  • Gula kabung – 2/3 keping
  • Garam / perasa
  • Daun kunyit – 5 helai
  • Santan – satu kotak 200ml (kara)
  • Kerisik – satu paket besar (lagi sedap banyak)
  • Daun limau purut – 6 helai

Bahan Blender

  • Bawang besar – 4 biji
  • Bawang putih – 3 ulas
  • Serai – 5 btg
  • alia -2 inci
  • Lengkuas – 2 inci
  • Cili api – segenggam
  • Jintan manis – 3 sudu besar
  • Jintan putih – 3 sudu besar

Cara Memasak

  1. Tumis bahan yang blender sampai garing. (Ini penting bagi rendang tahan lama)
  2. Masukkan ayam dan gaul sampai masak.
  3. Kemudian masukkan asam jawa, gula kabung, gula, garam.
  4. Kalau sudah mendidih dan ayam betul-betul masak baru masukkan santan. (Kalau suka pekat letak lebih)
  5. Masukkan kerisik, biar dalam beberapa minit supaya semua bahan sebati.
  6. Akhir sekali, tabur daun kunyit dan daun limau purut, siap.

21. Resepi Ayam Masak Lemak Cili Padi

ayam masak lemak cili padi

Imej via Facebook

Ayam masak lemak cili padi nogori style. Saking mudahnya resepi ini hanya campak semua bahan kemudian biar mereneh dan jadilah dia. Mari lihat resepinya daripada Anith Natasha‎ di laman Facebook. Jemput baca dan selamat mencubanya.

Bahan-bahan :

  • Cili padi,
  • Serai,
  • Kunyit hidup,
  • Santan,
  • Ayam yang kecil,
  • Asam keping (tapi saya pakai extrak asam jawa adabi),
  • Garam and sedikit gula.

Cara-cara :

  1. Masukkan ayam, santan (kalau pakai santan segar boleh masukkan santan yang cair dulu, yang pekat boleh masukkan selepas kuah mendidih).
  2. Masukkan serai yang dititik, cili padi dan kunyit yang ditumbuk, asam keping ke dalam periuk.
  3. Biarkan mereneh dengan api perlahan dan jangan sampai pecah minyak.
  4. Akhir sekali masukkan garam.
  5. Siap.

22. Resepi Ayam Paprik Ala Restoran

ayam paprik

Imej via Facebook

Ayam paprik menu paling senang, sebab tak perlu masak menu tambahan lain. Cukup semua ada, termasuk sayur dan ayam. Masyarakat malaysia dengan ayam paprik berpisah tiada. Resepi perkongsian ramai hingga 4.4K ini dikongsikan oleh ‎Nora Abdullah‎ di laman Facebook. Sila cuba resepinya.

Bahan Tumis :

  • Bawang besar 2 labu
  • Bawang putih 3 ulas tumbuk
  • Halia hiris
  • Serai 2 batang, titik
  • cili padi 4 biji (tumbuk)
  • Daun limau purut 5 helai

Bahan Sos :

  • Sos tiram, sos tomato dan sos cili. Agak-agak berapa banyak. Boleh lebihkan sos tomato.

Bahan Sayur :

  • Boleh guna carrot, bunga kubis, kacang panjang @ kacang buncis, tomato dan lain-lain.

Cara Menyediakan Ayam Paprik :

  1. Bersihkan ayam dan dipotong dadu.
  2. Gaul dengan garam, kunyit, tepung jagung 1 sudu besar dan sedikit perasa maggi cukup rasa.
  3. Goreng sehingga garing dan angkat.
  4. Tumis kesemua bahan tumis, kemudian masukkan sos.
  5. Masukkan sedikit air bagi balance dan ada kuah. Kalau tak nanti jadi pekat sangat.
  6. Kalau sudah menggelegak, masukkan sayur dan ayam.
  7. Sayur tak perlu masak lama sangat.
  8. Garam@gula tak perlu pakai. Sebab sos tomato, sos cili dan sos tiram sudah cukup perasa.

23. Resepi Ayam Masak Ungkep

ayam masak ungkep

Imej via Facebook

Hidangan jawa ini sangat sedap jika dimakan dengan nasi putih panas. Makan bersama kuah, bahkan minyak dalam kuahnya itu pun lagi sedap. Kami hadirkan resepi ayam masak ungkep yang dikongsikan oleh ‎Atier Syah‎ di laman Facebook. Selamat mencuba resepi yang mendapat perkongsian ramai ini.

Bahan-bahan :

  • 10 ketul daging ayam
  • 1 batang serai – ketuk
  • 1 keping asam keping
  • 3 helai daun limau purut
  • Air secukupnya
  • Minyak masak secukupnya
  • Garam dan gula secukup rasa

Bahan Kisar :

  • 2 labu bawang besar
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
  • 1 inci kunyit hidup
  • 2 batang serai
  • 1sb jintan manis
  • 1sb jintan putih
  • 1sb serbuk ketumbar
  • Cilipadi hijau 20 biji

Cara-cara :

  1. Panaskan minyak. Masukkan semua bahan yang telah dikisar. Tunggu sampai pecah minyak.
  2. Masukkan ayam, daun limau purut dan serai yang diketuk.
  3. Boleh tambah air ikut suka. Kalau nak berkuah boleh lebihkan air.
  4. Buka api perlahan dan tutup dengan tudung periuk. Sesekali kacau takut terhangit.
  5. Kemudian masukkan garam dan gula secukupnya.
  6. Siap dan boleh dimakan dengan nasi panas.

24. Resepi Ayam Goreng Seringgit Rangup Krup Krap!

ayam seringgit

Imej via Facebook

Bukan main sedap resepi ayam goreng seringgit cik Murni Rahmat Murni Rahmat‎ yang berkongsi di laman Facebook. Bahkan ayam KF* pun kalah sedap. Anda patut cuba resepi laris yang dikongsikan ini. Rangup dan lazat.

Bahan-bahan :

  • Ayam seekor dipotong 22-24,
  • Bawang putih 5 ulas,
  • Bawang besar saiz kecil 1,
  • Halia 1 inci,
  • Lada hitam 1 sudu kecil,
  • Lada putih 1 sudu kecil,
  • Serbuk kari 1 sudu besar,
  • Garam dan serbuk perasa Adabi,
    (Kalau tidak suka letak serbuk kari tidak mengapa. Kari letak sesudu saja pun dia tidak akan berpengaruh banyak, cuma untuk bagi sedap dan wangi saja).

Cara-cara :

  1. Kisar semua bahan sampai halus.
  2. Perap pada ayam.

Bahan Tepung Salut :

  • 1 cawan tepung bestari pedas,
  • 2 cawan tepung gandum (saya pakai jenama Ros sebab ayam akan lebih garing dan rangup),
  • 1 sudu tepung ubi/beras.

Cara-caranya :

  1. Perapkan ayam dengan bahan blender dan tambah sedikit tepung kering dalam 3 sudu. (Kalau perapan nampak pekat sangat, tambah air sedikit, perapan tidak perlu pekat ya).
  2. Tuang sedikit tepung ke dalam bekas lain untuk gaul ayam.
  3. Masukkan ayam dalam 5-6 ketul dalam bekas tadi.
  4. Sendukkan tepung salut ke atas ayam. Gaul tepung pada ayam (ramas sedikit).
  5. Bila tepung sudah disalut elok, gorengkan ayam pada minyak yang sederhana panas. (Boleh salut 2x untuk kesan lebih rangup)
  6. Goreng ayam dalam minyak yang banyak hingga ayam tenggelam.
  7. Tutup periuk semasa goreng ayam dan buka penutup diminit terakhir sebelum ayam masak. Cara ini akan buat ayam rangup diluar dan berjus didalam.
  8. Hidangkan panas-panas.

25. Resepi Ayam Sos Tiram

ayam sos tiram

Imej via Facebook

Resepi seterusnya amat senang dan cepat masak. Resepi ayam sos tiram dikongsikan oleh Nur Sarah Nur Sarah di laman Facebook. Lauk macam gini budak-budak mesti suka.

Bahan-bahan :

  • Ayam dipotong kecil,
  • Halia,
  • Bawang putih,
  • Bawang merah,
  • Cili merah besar,
  • Sos tiram.

Cara-cara :

  1. Panaskan minyak.
  2. Tumis halia, bawang putih, bawang merah dan cili besar merah sampai wangi dan layu.
  3. Jika sudah layu, masukkan ayam. Biar sekejap bagi air ayam tadi keluar.
  4. Kalau air ayam sudah keluar, tambahkan air sedikit. (Kalau ingin kuah banyak bubuh air lebih ya).
  5. Jika ayam sudah mendidih, bubuh sos tiram. (Sos tiram kena tengok brand juga. Kadang ada yang jenis masin maka bubuh sedikit saja).
  6. Kacau-kacau biar mendidih dan bagi kuah pekat.

Resepi Lain

Selain aneka resepi ikan, ada lagi koleksi masakkan menarik yang boleh anda cuba. Semuanya menarik.

Penulis: Jeje

Jeje

Pelajar yang menyukai kartun dan muzik. Memiliki hobi menulis mendorong ia untuk berkarya dan berkongsi di Bidadari.my

Tinggalkan Komen!


Langgan Info Kami

Berkaitan


.