Makanan ayam memang selalu digemari. Hampir seluruh masyarakat malaysia sangat menyukai ayam dan menjadikannya makanan harian.  Daging ayam yang wangi dan lembut serta perpaduan daripada rempah-rempah dalam masakan itu sangat membangkitkan selera.

Di sini lah peranan anda sebagai seorang perempuan sekaligus istri mahupun ibu bapa untuk menghidangkan masakan ayam yang bervarian kepada keluarga. Keinginan untuk memenuhi selera tekak keluarga anda dengan resepi ayam yang berbeza hari-hari.

Pelbagai resepi ayam yang menarik dan banyak dicari-cari oleh rakyat Malaysia telah kami tuliskan di bawah ini. Secara keseluruhan resepi ini sangat mudah diikuti. Resepi masakan yang selalu anda jumpai dekat kedai sekarang dapat anda nikmati di rumah.

Dengan 7 resepi ayam yang famous ini, anda boleh mencipta hidangan sedap dan menarik macam restoran di rumah anda. Confirm semua keluarga anda akan suka hidangan ayam yang anda sajikan mengikut resepi di bawah ini. Selamat mencuba.

Resepi Ayam Goreng Kedai Mamak

ayam goreng mamak

Imej via Facebook

Siapa yang tak suka ayam goreng mamak. Kerangupan dan kriuk-krik nya yang lazat sangat disukai tekak orang melayu. Berikut ini resepi ayam goreng ala kedai mamak yang dikongsikan oleh Nurul Syafiqah‎ di Facebook. Sila cuba resepi ini.

Bahan-bahan :

  • Ayam
  • Bawang Putih
  • Halia
  • Daun Kari
  • Tepung Jagung
  • Tepung Beras
  • Serbuk Kari
  • Lada Sular
  • Cili Powder
  • Telur 1 biji
  • Garam dengan Aji

Cara Memasak :

  1. Gaulkan semua bahan-bahan di atas.
  2. Kemudian perap selama 1-3 jam.
  3. Goreng.

Resepi Ayam Goreng Kunyit

ayam goreng kunyit

Imej via Facebook

Ayam goreng kunyit selalu menjadi lauk pilihan di kedai makan melayu.  Ayam ini dimasak dengan menggaulkan rempah kunyit dan pelbagai rempah lainnya dengan bahan lauk sehingga menampakkan warna yang kekuningan. Kami hadirkan untuk anda resepi ayam goreng kunyit yang mudah dikongsikan oleh Nina Mahdar di Facebook. Selamat mencuba.

Bahan-bahan :

  • Dada ayam, dipotong dadu **
  • 1 sm kunyit **
  • 1 sm lada sulah (serbuk) **
  • 1 sm serbuk kari **
  • 1 sm tepung jagung **
  • 1 sk gula pasir
  • 1 sm sos tiram

Bahan Sampingan :

  • Lobak merah, potong halus
  • Cili padi, diketuk (nak pedas sila tambah lagi)
  • 1 labu bawang merah – hiris halus
  • lada merah hiris halus
  • Bunga kobis
  • Kacang panjang, potong-potong

Cara Memasak :

  1. Satukan bahan yang bertanda **. Gaul sebati.
  2. Panaskan minyak masak. Minyak jangan terlalu banyak.
  3. Goreng ayam terlebih dahulu sehingga sedikit garing dan tidak melekat di kuali.
  4. Kemudian masukkan sayuran yang bertekstur keras seperti lobak dan lain-lain.
  5. Masukkan bawang merah dan lada.
  6. Kemudian masukkan bunga kobis.
  7. Akhir sekali masukkan kacang panjang.
  8. Perasakan dengan sedikit garam. Kacau sehingga sebati.
  9. Angkat dan toskan minyaknya. Sedia untuk dihidang.

Resepi Ayam Penyet

ayam penyet

Imej via Facebook

Masakan asal Jawa ini merupakan salah satu makanan terkenal dalam kalangan masyarakat Malaysia. Bagaimana tidak, rasanya yang garing dikombinasi dengan pelengkap dan ratus rempah, sangat disukai untuk dijadikan makanan tengah hari. Merujuk resepi yang dikongsikan oleh Nur Alyani di Facebook, sila ciptakan ayam penyet sedap buatan anda.

Bahan-bahan :

  • Ayam
  • Lengkuas
  • Halia
  • Daun salam (bay leaf)
  • Kunyit
  • Bawang Putih
  • Garam
  • Air

Bahan Sambal :

  • Cili api
  • Cili besar
  • Bawang putih
  • Tomato 3 biji
  • Cili kering yang sudah direbus

Cara Memasak :

  1. Panaskan air.
  2. Masukkan lengkuas titik, halia titik, daun salam (bay leaf), kunyit, garam dan bawang putih (tumbuk).
  3. Perasakan dengan garam dan limau nipis sebab nak bagi ayam ada rasa.
  4. Kemudian masukkan ayam.
  5. Tunggu sampai separuh masak. (Nak sampai masak betul pun boleh, sebab nanti ayam kena goreng juga).
  6. Jika sudah separuh masak, goreng ayam.
  7. Smash ayam sampai penyet.
  8. Tauhu, tempe rebus dulu dalam air rebusan ayam kemudian goreng.

Cara Memasak Sambal Penyet :

  • Goreng satu-satu bahan sambal tadi. Cili, tomato dan bawang putih. Cili kering yang sudah direbus tak perlu goreng boleh terus tumbuk saja.
  • Jika sudah siap goreng, semua bahan-bahan tadi ditumbuk hancur dan perasakan dengan garam, gula, asam limau. Nak letak belacan sikit pun boleh.

Resepi Ayam Goreng Berempah

ayam berempah

Imej via Facebook

Masakan ayam satu ini juga merupakan makanan yang famous dalam kalangan masyarakat Melayu. Yang paling menarik dari makanan ini ialah serdak-serdaknya yang kaya akan rempah.  Ayam goreng berempah sangat sesuai dimakan bersama nasi putih. Sila cuba dirumah anda resepi ayam goreng berempah yang dikongsikan oleh Murni Rahmat di Facebook.

Bahan kisar

Resepi untuk setengah ekor ayam.

  • Bawang besar 1 biji
  • Bawang putih 3 ulas
  • Halia dan lengkuas 2 inci
  • Cili kering/serbuk cili. Kuantiti ikut selera masing-masing, kalau taknak letak pun boleh.
  • Serai 3 batang
  • Ketumbar 1 sudu
  • Jintan manis setengah sudu
  • Buah keras 3 biji, tak letak pun boleh

Bahan Perap

  • Serbuk kari 1 sudu penuh
  • Garam
  • Daun kari sedikit
  • Secubit gula
  • 1 sudu tepung beras dan 1 sudu tepung jagung
  • Sedikit bahan perasa contohnya hilal/aji/cukup rasa dan lain-lain.

Cara Memasak :

  1. Blend semua bahan dengan 2 biji telur dan air asam jawa pekat. (Jangan bagi air, kalau letak air pun setakat untuk bagi blender pusing saja).
  2. Potong ayam besar-besar, selalunya potong 4.
  3. Perap ayam dengan bahan kisar dan bahan perap tadi selama 30 minit, (perap satu malam lagi bagus).
  4. Goreng dengan api sederhana, tutup dengan penutup periuk sewaktu menggoreng. 2-3 minit sebelum angkat kena buka tutup periuk. Kaedah ini untuk dapatkan ayam yang rangup tapi berjus di dalam.
  5. Untuk dapatkan serat yang garing. Bila sudah siap goreng semua ayam, ambil serdak-serdak yang tinggal dan goreng dengan api sederhana. Masa tengah goreng, kacau-kacau serdak tu supaya dia tak bergumpal atau berketul. Bila sudah garing, angkat, tos dan tabur pada ayam goreng tadi.

Resepi Chicken Mango

chicken mango

Imej via Facebook

Mendengar namanya saja sudah menarik apalagi memakannya. Kerana rasa yang unik inilah chicken mango menjadi salah satu antara makanan yang paling dicari 2018. Kami tuliskan untuk anda resepi chicken mango yang paling mudah dan sedap dikongsikan oleh Zuraini Mat Arshad di Facebook. Selamat mencuba.

Bahan-bahan :

  • Isi ayam bahagian peha/dada
  • Tepung goreng bestari
  • Minyak untuk menggoreng

Cara Memasak :

  1. Panaskan minyak.
  2. Celup isi ayam dalam tepung bestari yang dibancuh dengan air.
  3. Kemudian golekkan atas tepung bestari sekali lagi dan goreng hingga kekuningan (deep fry).
  4. Parut mangga muda, carrot dan sedikit bawang besar.

Bahan Sos :

  • Plum sos
  • Sos tomato
  • Sos thai
  • Gula
  • Cili api potong
  • Air sikit

Cara Membuat Sos:

  1. Campurkan semua bahan dan didihkan atas api kecuali cili api (bubuh akhir sekali).
  2. Tuang sos di atas ayam yang siap potong dan gaul dengan mangga parut tadi. Siap.

Resepi Ayam Masak Merah

ayam masak merah

Imej via Facebook

Ayam masak merah dapat dijumpai dimana-mana kedai Melayu. Ayam masak merah biasa dijadikan lauk untuk nasi putih mahupun nasi lemak. Sila baca dan ikuti resepi ayam masak merah yang dikongsikan oleh Maimunah Binti Zulkifli‎ di Facebook seperti di bawah ini.

Bahan-bahan :

  • 1 ekor ayam
  • 3 senduk cili kering atau ikut kepedasan masing-masing
  • 3-5 biji bawang besar
  • 5 biji bawang kecil india
  • 3-5 ulas Bawang putih
  • Kulit kayu manis, cengkih, bunga lawang & buah pelaga
  • Halia 2 inchi
  • 1 tin kecil puree tomato
  • 1 kotak kecil santan
  • 2-4 sudu makan minyak sapi ( rahsia ke-2 )
  • 2 cawan minyak masak
  • 3 batang serai
  • 3 helai daun pandan ( ini rahsia utama ) Ikat gumpal.
  • 2 biji buah keras
  • ½ botol sos tomato ( Kimball )
  • ½ botol sos cili ( Kimball )
  • Gula dan garam secukup rasa

Cara Memasak :

  1. Goreng ayam separuh masak (ketepikan).
  2. Panaskan minyak sapi.
  3. Masukkan rempah sekawan.
  4. Blanderkan/racik bawang besar, bawang kecil, bawang putih dan halia. Tumis sehingga naik bau.
  5. Kemudian masukkan serai dan daun pandan. Tumis lagi sehingga naik bau.
  6. Masukkan cili kering dan buah keras, tumis hingga pecah minyak.
  7. Kemudian masukkan 1 tin puree tomato, sos tomato, sos cili, gula dan garam secukup rasa. Tumis lagi hingga pecah minyak.
  8. Kemudian masukkan ayam, gaul sebati hingga masak. Apabila ayam sudah masak masukkan santan 1 kotak kecil. Gaul sehingga masak.

Resepi Ayam Bakar Ala Kenny Rogers

ayam bakar kenny rogers

Imej via Facebook

Ini ialah resepi yang paling dicari. Ayam bakar Kenny Rogers telah menarik hati orang ramai. Mulai sekarang anda tak perlu lagi pergi restoran untuk menyantap hidangan ini. Sila cuba resepi ayam bakar yang dikongsikan di Facebook oleh Cik Pooja di bawah ini dan ciptakan ayam bakar restoran di rumah anda.

Bahan-bahan :

  • 1 ekor ayam (cuci bersih)
  • 2 labu bawang besar
  • 7 ulas bawang putih
  • 2 inci halia
  • 2 sb pati oren Sunquick (yang dalam botol)
  • 1 senduk sos blackpaper aka sos lada hitam
  • 3 sb majerin (cairkan atas api)
  • 1 biji ubi kentang (rebus empuk)
  • 1 ketul kiub pati ayam
  • 1 sk garam
  • 2 sb gula pasir
  • Kentang, brokoli, tomato, cerry (optional)

Cara Memasak :

  1. Blend semua bahan-bahan dengan sedikit air.
  2. Sudah blend semua, perapkan dengan ayam selama 2 jam sebelom bakar. (Lagi lama perap lagi sedap).
  3. Kemudian bakar suhu 200° selama 45 minit atau sampai masak. (Api atas bawah, ikut pada oven masing-masing. Yang suka crunchy diluar lembut juicy didalam, boleh letak suhu tinggi).

 

Resepi Lain

Selain resepi ikan, ada lagi koleksi masakkan menarik yang boleh anda cuba. Semuanya menarik.

Penulis: Jejemiko

Jejemiko

Pelajar yang menyukai kartun dan muzik. Memiliki hobi menulis mendorong ia untuk berkarya dan berkongsi di Bidadari.my

Tinggalkan Komen!


Langgan Info Kami

Berkaitan


.