Mudah betul cara membuat kek kan? Kalau agak-agak teringin, cubalah buat sendiri di rumah. Bahan yang digunakan tak banyak, langkahnya juga cukup ringkas. Kalau beli satu potong kek sampai 10 ringgit. Apalagi kalau kek mahal boleh habis setengah duit gaji konon.

Jika keluarga anda, teringin makan kek, baik anda buat sendiri di rumah. Boleh buat sesuai selera, juga lebih berbaloi anak-anak boleh makan sepuasnya. Selagi ada mood masak kek, cuba saja buat sebelum mood itu hilang.

Seperti 7 resepi kek yang kami sediakan untuk anda ini. Resepi kek yang mendapat perkongsian sangat ramai di Facebook ini sangat sayang sekali jika anda lewatkan. Pelbagai macam resepi kek kami adakan untuk anda. Daripada kek yang sederhana sehingga kek yang mewah sedap dan cantik tentunya.

Selepas ini, anda tak perlu bersusah-payah beli di kedai lagi. Siapa yang sudah mencuba sendiri di rumah dengan resepi ini, bolehlah kongsikan hasilnya kepada rakan-rakan lain. Semoga bermanfaat kepada semua pembaca di luar sana.

Resepi Kek Pisang Lazat Memikat

kek pisang

Imej via Facebook

Kek pisang ini sangat simple, kurang manis dan pisang terasa 100%. Sesuai sangat untuk minum petang layan kopi atau teh O. Sebagaimana resepi kek pisang hasil perkongsian Noor Hamizah Ngatiman‎ di Facebook ini.
Adapun beberapa tips untuk dapat kek pisang yang gebu dan lembut ialah :

  • Gunakan 100% minyak jagung.
  • Hanya gunakan pisang berangan untuk dapatkan bau yang wangi.
  • Pisang yang dilecek biarkan seketika 10-15 minit sebelum dimixer. Ini untuk dapatkan warna kek yang lebih gelap dan menampakkan jalur-jalur pada kek nanti.
  • Bakar hingga garing bahagian atas dan tepi kek. Lagi sedap.
  • Kek Pisang yang cantik ialah apabila masak ia sedikit pecah atau merekah dibahagian atasnya.

Bahan-bahan :

  • 1 1/2 cawan tepung gandum
  • 1/2 sk soda bikarbonat
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 4-5 biji pisang berangan
  • 1 cawan minyak jagung mazola
  • 3/4 cawan gula halus
  • 2 biji telur gred B
  • Sedikit esen vanilla

Cara Membuat :

  1. Ayak tepung gandum, soda bikarbonat dan baking powder.
  2. Pisang dilecek lembut.
  3. Mixer minyak mazola, gula halus, telur dan esen vanilla hingga kembang/putih.
  4. Jika sudah kembang, masukkan pisang tadi. Gaul rata.
  5. Kaup balik tepung.
  6. Sudah siap, seterusnya alas loyang kertas. Gris tepi loyang.
  7. Bakar selama 30 minit suhu 170’C.
  8. Bahagian atas gelap turunkan suhu 150’C. Bakar 10 minit lagi hingga masak.

Resepi Kek Marjerin Pelangi

kek pelangi

Imej via Facebook

Jika anak anda request teringin makan kek kuning-kuning saja tak mau belang-belang, tak mau corak-corak. Cuba hidangkan kek marjerin pelangi saja. Habis itu darimana datang nama pelangi nya? Apapun jom tengok saja resepi kek marjerin pelangi daripada Jue Shahir‎ di Facebook. Lembut dan sedap.

Bahan-bahan :

  • 1 cawan gula halus
  • 1 cawan marjerin pelangi
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 3 biji telur
  • 1 sudu kecil esen vanilla

Cara Membuat :

  1. Pukul gula dengan marjerin sehingga jadi putih dan sebati.
  2. Masukkan telur sebiji demi sebiji.
  3. Pukul bagi rata kemudian masukkan tepung, esen vanilla dan baking powder.
  4. Pukul sampai sebati kemudian masukkan dalam loyang.
  5. Bakar suhu 160°C selama 35 minit (ikut oven masing-masing).

Resepi Kek Marble Sponge

kek marble sponge

Imej via Facebook

Kek yang tak lapuk dek zaman. Tempahan kek ini dapat tempat No 1 di hati orang ramai. Sesuai namanya ‘sponge’ kek ini rasanya juga lebih ringan dan lembut. Boleh buat menu minum petang. Jom tengok resepi perkongsian daripada ‎Nurul Aidiha‎ di Facebook.

Bahan-bahan :

  • 3/4 cawan tepung gandum *
  • 1 1/2 sudu teh baking powder *
  • 1/3 cawan susu tepung(apa2 brand) *
  • 1/2 cawan gula kastor
  • 1/4 cawan susu cair/susu segar
  • 3 biji telur gred A
  • 1 sudu besar membukit ovalete
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • 3 sudu besar minyak jagung/minyak masak
  • 1 sudu besar serbuk koko

Cara-cara :

  1. Satukan dan ayak bahan bertanda *
  2. Panaskan oven dengan suhu 160’C selama 10 minit.
  3. Satukan semua bahan kecuali minyak jagung/minyak masak dan serbuk koko
  4. Mix kan sampai gebu dan bertanduk. (Bila adunan diangkat ke atas, adunan tak jatuh)
  5. Masukkan minyak jagung/minyak masak. Kacau sebati guna spatula sahaja.
  6. Bahagi adunan kepada dua bahagian. Satu bahagian letak serbuk koko. Kacau sebati guna spatula atau sudu.
  7. Satu adunan lagi biarkan dengan warna asal. Kalau nak letak pewarna pun boleh. Terpulang kreativiti masing-masing.
  8. Masukkan adunan dalam loyang saiz 8 inci secara berselang seling sehingga habis. Boleh juga putarkan di atas permukaan adunan dengan lidi perlahan-lahan.
  9. Lapik loyang dengan kertas minyak terlebih dahulu.
  10. Bakar dalam oven dengan suhu 160’C selama 35-42 minit bergantung suhu oven masing.
  11. Lepas siap bakar, terus keluarkan dan terbalikkan di atas redai selama 5 minit.
  12. Tunggu sejuk sedikit, boleh lah keluarkan kek dari loyang. Sedia untuk di makan.
    (Tips nak rasa coklat yang sedap. Letak 1/2 sudu kecil capuccino paste/flavor.Tak letak pun tak apa. Ikut selera memasing).

Resepi Bluberry Chilled Cheese Cake

blueberry cheese cake

Imej via Facebook

Blueberry cheese cake, dengar nama pun dah meleleh air liur. Apalagi jika anda pecinta cheese, jangan sampai anda tak baca resepi ini. Resepi blueberry cheese cake sedap daripada Nor Asfah Mohd Ali‎ di Facebook. Jom tengok dan cuba.

Bahan-bahan Tapak @ base :

  • 1 pakej biskut oreo
  • 1/4 buku butter

Bahan Kek :

  • 1 pakej gelatin, larutkan dengan 1/2 cawan air panas
  • 250 gm cream cheese
  • 1 kotak kecik whipping cream
  • 4 sudu gula, ikut manis masing-masing
  • 2 bekas yogurt, (sebenarnya pada gambar dibuat bawah blueberry atas strawberry. Tapi tak nampak lapisan dia. Kalau letak warna atau filling baru nampak cantik).
  • 1 bekas toping blueberry

Cara Buat Tapak

  1. Hancurkan biskut oreo, asingkan krim dan campur dalam cheese. (Jika hancurkan guna tangan saja tak cantik).
  2. Panaskan 1/4 buku butter.
  3. Masukkan butter cair dalam biskut oreo hancur tadi.
  4. Bila sudah sebati, masukkan dalam bekas simpan dalam peti ais sementara tunggu siapkan kek dia.

Kek ini kecik saja. Kalau nak kek rendah sikit buat lagi 1 tapak dengan bancuh lagi 1 pakej oreo, jadi boleh dapat 2 kek.

Cara Membuat :

  1. Masukkan semua cream cheese, whipping cream, gula krim biskut oreo dalam blander.
  2. Blend sampai sebati.
  3. Larutkan sepakej gelatin dan masukkan dalam blender tadi.
  4. Kacau sampai sebati dengan sudu.
  5. Bahagi 2 adunan tadi. Ikut anda, mahu letak yogurt atau tak. Nak letak filling atau toping sedikit pun boleh, tak letak apa-apa pun boleh.
  6. Bila sudah sebatikan yogurt, tuang cream yang sudah siap ini di atas tapak yang ada dalam peti ais tadi.
  7. Bila sudah siap, masukkan dalam peti ais dalam 3-4 jam.
  8. Keluarkan dan letak toping.
  9. Siap.

Resepi Kek Coklat Kukus

kek coklat kukus

Imej via Facebook

Resepi kek coklat kukus yang viral lagi mudah dan sedap. Ramai orang yang berjaya buat kek coklat kukus lembut resepi ini. Sila tengok perkongsian resepi daripada ‎Rodiah Amir‎ di Facebook. resepi ini hanya guna sukatan cawan saja. Mudah sangat nak buat. Kebarangkalian nak gagal itu sedikit saja.

Bahan-bahan :

  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 cawan minyak
  • 1 cawan serbuk koko
  • 1 cawan gula kastor
  • 1 cawan susu cair
  • 1 cawan susu pekat
  • 2 biji telur
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 1 sudu kecil baking soda
  • 1 sudu essence vanila

Cara Membuat :

  1. Campur minyak, serbuk koko dan tepung gandum. Kacau sebati.
  2. Kemudian masukkan baking soda dan juga baking powder. Kacau lagi.
  3. Seterusnya masukkan susu cair dan juga essence vanila dan teruskan kacau supaya sebati.
  4. Selepas sebati dan adunan tidak berketul, masukkan pula telur, susu pekat dan juga gula. Kacau lagi sehingga betul-betul sebati.
  5. Tuang adunan hanya separuh atau suku sahaja kalau nak letak topping. Kek ini akan kembang dengan jayanya.
    Tutup saja bekas plastik dengan penutup
  6. masa kukus dalam pengukus.
  7. Kukus kek dalam anggaran 20 minit. Siap.

Resepi Kek Red Velvet Tanpa Telur

red velvet

Imej via Facebook

Sangat sesuai untuk mereka yang alergik telur. Satu resepi bakar guna oven satu lagi bakar dalam periuk atas dapur gas. Kedua-duanya dibakar dalam tempoh masa yang sama iaitu 15 minit. Hasilnya susah membezakan yang mana satu masak dalam oven dan yang mana satu dalam periuk.

Bahkan tekstur kek yang dimasak dalam periuk lebih lembut sedikit dibandingkan dalam oven tanpa letak pasir mahupun air dalam periuk. Guna api sederhana saja. Resepi perkongsinan Eka Zahra‎ di Facebook. Silakan mencuba kaedah orang dulu-dulu untuk buat kek modern.

Bahan-bahan :

  • 1 1/2 cawan tepung gandum *
  • 1/2 sudu makan serbuk koko *
  • 3/4 sudu teh baking powder *
  • 1/2 sudu teh soda bicarbonate *
  • 1/3 cawan minyak masak
  • 1/2 cawan gula aising
  • 3/4 cawan susu pekat manis
  • 3/4 cawan susu kotak @ susu cair
  • 1 sudu teh esen vanila
  • Pewarna makanan merah

Cara Membuat :

  1. Gris dan alas loyang dengan baking paper.
  2. Pukul atau mixer minyak tambah gula aising hingga halus.
  3. Masukkan susu pekat manis dan mixer hingga kembang.
  4. Masukkan 1/2 bahagian susu esen vanila dan kacau sebati.
  5. Masukkan 1/2 bahagian adunan tepung dan kacau sebati.
  6. Masukkan lagi 1/2 bahagian tepung dan kacau lagi sebati.
  7. Campurkan 1/2 baki susu dengan pewarna merah dan kacau sebati kemudian masukkan dalam adunan kek dan sebatikan.
  8. Bahagikan adunan jika menggunakan 2 loyang kek.
  9. Bakar 180°C sehingga kek masak.

Frosting :

  • 250 grm cream cheese
  • 100 grm gula aising
  • 50 ml whipping cream

Cara-cara :

  1. Pukul cream cheese hingga lembut kemudian masukkan gula aising dan sebatikan,
  2. Masukkan whipping cream dan pukul sebati.
  3. Boleh tambahkan air perahan lemon jika suka.

Resepi Kek Buah 3 Bahan

 

kek buah

Imej via Facebook

Kalau sebelum ini media sosial menjadi viral dengan apam 3 bahan, kek keju 3 bahan, dan kek coklat 2 bahan, kali ini kita tengok satu lagi resepi mudah iaitu kek buah 3 bahan. Maklumlah, kek buah ini pun ada peminatnya tersendiri. Tak semua orang minat pada kek coklat dan kek keju saja, bukan?

Tentunya sangat sesuai disediakan untuk pelbagai majlis mahupun dimakan sendiri di rumah bersama keluarga. Walaupun menggunakan hanya 3 bahan, hasilnya tetap gebu, lembap, dan lembut. Mari kita ikuti resepi daripada Nurazlina Azlin‎ di Facebook selengkapnya di bawah ini.

Bahan-bahan :

  • 500g dried mixed fruit (boleh dibeli di kedai kek atau pasaraya)
  • 1 cawan jus oren (saya guna Minute Maid)
  • 1 cawan tepung naik sendiri (tak kisah jenama apa-apa)

Cara Membuat :

  1. Mula-mula, masukkan dried mixed fruit dalam satu bekas.
  2. Kemudian, masukkan 1 cawan air jus oren. Biarkan selama 2 jam.
  3. Seterusnya, masukkan 1 cawan tepung naik sendiri. Gaul sebati.
  4. Apabila adunan sudah cukup sebati, bolehlah terus masukkan ke dalam loyang.
  5. Bakar dengan suhu 130°c selama 2 jam.

Resepi-resepi kek di atas sangat mudah dan menarik kan? Selamat mencuba. Terima kasih telah berkunjung ke laman web kami. Jangan lupa share dan like resepi ini ya.

Jemput juga baca koleksi resepi yang viral untuk resepi ayam, resepi sotong dan resepi ikan.

Penulis: Jejemiko

Jejemiko

Pelajar yang menyukai kartun dan muzik. Memiliki hobi menulis mendorong ia untuk berkarya dan berkongsi di Bidadari.my

Tinggalkan Komen!


Langgan Info Kami

Berkaitan


.