Tidak terasa bulan ramadhan makin dekat. Mestinya semua orang ingin menyambut bulan penuh berkah ini dengan seronok. Iman dan tauhid pula mestinya ditingkatkan di bulan ini bahkan bulan-bulan selepasnya.

Berpuasa seumpama kita tengah berjuang melawan nafsu diri sendiri. Mulai daripada terbit fajar sehingga terbenam matahari. Berbuka puasa pula umpama ‘hadiah’ kerana telah menjalankan puasa satu hari penuh.

Sudah semestinya anda teringin menghidangkan menu berbuka puasa yang menarik bukan? Menu yang segar, sedap, lazat, mengenyangkan dan mampu melepaskan dahaga puasa.

Justeru, pada perkongsian ini kami akan menghadirkan 10 resepi berbuka puasa patut cuba . Kumpulan resepi yang sedap dan mendapat perkongsian ramai di laman Facebook.

Di bawah ini ialah antara resepi-resepi yang selalu mendapat banyak permintaan di bulan ramadhan. Kami pastikan anda menyukai kesemua resepi ini. Jemput baca dan mencubanya.

Resepi Mee Goreng Basah

mee goreng
Imej via Facebook

Resepi yang selalu jadi kegilaan di bazar ramadhan. Setiap kali pergi ke bazar mesti ramai yang beli mee goreng. Ia sedap dan mengenyangkan. Resepi didatangkan daripada di laman Facebook.

Bahan-bahan :

  • 1 kg mee kuning,
  • 1 biji bawang besar saiz sederhana,
  • 3 biji bawang putih,
  • 2 sudu besar lada kisar,
  • 1 sudu besar serbuk pati ayam,
  • 4 sudu besar sos cili,
  • 2 sudu besar sos tiram,
  • 3 sudu besar sos tomato,
  • 1 sudu besar kicap pekat,
  • 2 sudu gula,
  • Garam secukup rasa,
  • Air 1-2 cawan,
  • Minyak untuk menumis,
  • Sotong,
  • Udang,
  • Fish ball,
  • Fishcake,
  • Ayam potong dadu,
  • Sawi,
  • 1 biji tomato potong bagi 8,
  • Tauge.

Cara-cara :

  1. Tumis bawang merah, bawang putih dan lada kisar sehingga naik bau dan pecah minyak.
  2. Masukkan sos tomato, sos cili, kicap dan sos tiram. Kacau sekata.
  3. Masukkan serbuk pati ayam dan gula.
  4. Masukkan ayam, sotong, udang, fish ball, fishcake.
  5. Kemudian tuang air dalam secawan dan masukkan sayur sawi dan tomato.
  6. Masukkan mee dan kacau. Kalau nampak mee agak kering boleh tambah air sedikit dan kalau tawar boleh tambah garam.
  7. Akhir skali letak tauge dan kacau sekata.
  8. Siap.

Resepi Tepung Gomak

tepung gomak
Imej via Facebook

Juadah berbuka puasa mestilah dengan yang manis-manis. Seperti tepung gomak yang berinti kelapa manis. Sangat sedap dijadikan juadah berbuka. Resepi perkongsian daripada Tahrunnisah Jali di laman Facebook.

Bahan-bahan :

  • 2 cawan tepung pulut,
  • Sedikit garam,
  • 2/3 cawan air.

Cara-cara :

  1. Campurkan tepung pulut, garam dan masukkan air sedikit demi sedikit sehingga adunan tidak melekat di tangan. Adunan tidak terlalu keras dan tidak terlalu lembik.
  2. Bulatkan adunan ini (besar 2x daripada onde-onde gula melaka).

Bahan Inti Kelapa Manis :

  • 1 biji kelapa parut/kelapa segera/kelapa kering,
  • 1 biji gula melaka,
  • ¾ cawan gula pasir,
  • 1 sudu besar tepung gandum dibancuh dengan sedikit air sahaja.
  • Daun pandan disimpul.

Cara-cara :

  1. Masak gula melaka, ¾ cawan gula pasir dan daun pandan dengan sedikit air.
  2. Masak sehingga gula melaka hancur, kemudian tapis.
  3. Masukkan kelapa parut tadi, kalau tidak ada kelapa parut boleh guna kelapa kering (kelapa kering tambah sedikit air panas untuk lembapkannya).
  4. Masak sekejap di atas dapur, agak-agak sudah kering baru masukkan bancuhan tepung gandum tadi. Masak sehingga ia lembap.
  5. Kemudian sejukkan.
  6. Bulat-bulatkan inti tersebut.

Salutan Luaran Tepung Gomak (Homemade)

  1. 1 cawan kacang hijau.
  2. Dibersihkan dan digoreng sebentar, jangan hangit.
  3. Kemudian kisar kacang sampai hancur.
  4. Tapis/ayak dan boleh dijadikan serbuk tepung untuk tepung gomak, lebihan tepung boleh disimpan.

(Jika beli yang sudah siap boleh beli di kedai namanya tepung kacang hijau).

Cara Menyediakan :

  1. Masukkan inti kelapa yang dibulatkan kedalam adunan tepung dan bulatkan adunan.
  2. Sementara itu panaskan air.
  3. Rebus adunan ini. Jika nampak terapung angkat dan toskan.
  4. Salutkan adunan dengan tepung kacang hijau yang diayak tadi.
  5. Siap.

Resepi Bubur Pulut Hitam

bubur pulut hitam
Imej via Facebook

Bubur pulut hitam boleh jadi pilihan juadah berbuka. Tekstur yang lembut dan rasanya yang manis membaiki tenaga yang masa berpuasa. Jom cuba resepi daripada Tahrunnisah Jali di laman Facebook.

Bahan-bahan :

  • 1 cawan pulut hitam (dibersihkan dan direndam 2 jam),
  • 1 cawan air untuk merebus beras pulut hitam,
  • 1 helai daun pandan,
  • 1 keping gula melaka,
  • ½ cawan gula (ikut mana yang anda suka),
  • 1 cawan santan sederhana pekat.

Cara-cara :

  1. Mula-mula rebus pulut hitam dengan secawan air dan daun pandan simpul sehingga pulut hitam benar-benar empuk/lembut. Kalau air kering sila tambah air.
  2. Masukkan gula, gula melaka dan santan pekat.
  3. Kacau sebati.
  4. Jika sudah empuk sila tutup api.

Cara membuat santan pekat untuk dicurah di atas bubur :

  • ½ cawan santan pekat,
  • Sedikit garam.
  • Panaskan di atas dapur.
  • Sentiasa kacau hingga mendidih dan tutup api.
  • Hidangkan bubur dalam mangkuk dan tuang sedikit santan di atas bubur.
  • Siap.

Resepi Martabak Cheese

martabak cheese
Imej via Facebook

Martabak ialah antara makanan yang paling banyak dicari pada bulan ramadhan. Martabak sangat mengenyangkan dan lagi puas kalau bikin sendiri. Resepi martabak ala Tahrunnisah Jali di laman Facebook ini patut anda cuba.

Bahan-bahan :

  • 2 gelas tepung gandum (350gm),
  • 1 biji telur saiz C (yang paling kecil),
  • Sedikit garam,
  • 1 sudu besar gula,
  • 1 sudu besar susu pekat manis,
  • 1 sudu besar shortening/butter,
  • ½ gelas air atau kalau keras boleh tambah sedikit air (200ml),
  • Butter/margerin/minyak.

Cara-cara :

(Jika guna breadmaker)

  1. Mula-mula masukkan semua bahan kecuali air. Air tambah sedikit demi sedikit hingga mendapat hasil doh tidak terlalu lembik dan tidak lekat di tangan.
  2. Uli guna bread maker selama 20 minit.
  3. Bulatkan doh dalam 90 gm dan salut dengan butter/margerin/minyak.
  4. Simpan semalaman.

(Jika guna tangan)

  1. Dalam satu bekas masukkan tepung gandum, garam, gula, susu pekat dan shortening.
  2. Kemudian masukkan telur dan uli kering.
  3. Kemudian masukkan air sedikit demi sedikit hingga doh tidak lekat di tangan.
  4. Uli doh selama 20 minit sehingga doh lembut dan elastis (part ini uli 7 minit berehat sekejap, uli lagi rehat kejap dan uli lagi).
  5. Seterusnya bulatkan doh seberat 90gm hingga abis (saya dapat dalam 7 biji).
  6. Kemudian salut doh dengan sedikit minyak/butter/margerin.
  7. Letak dalam bekas tertutup dan biarkan semalaman atau dalam 5 jam.

Inti Martabak Daging (boleh dapat [email protected] biji martabak)

Bahan A :

  • 500 gm daging kisar/hancur,
  • 2 biji bawang besar (sederhana besar) kalau tidak suka bawang banyak isi 1 biji pun memadai potong dadu kecil.
  • Sedikit halia tumbuk,
  • 1 sudu besar rempah briyani,
  • 1 sudu besar rempah kari daging,
  • 1 sudu besar minyak masak,
  • Garam dan gula secukup rasa.

Cara-cara :

  1. Tumis bawang besar dan halia dengan sedikit minyak.
  2. Masukkan rempah, kacau hingga naik bau. Masak agak lama supaya rempah masak sempurna.
  3. Masukkan daging kisar.
  4. Perasakan dengan garam dan gula.
  5. Kacau adunan hingga masak dan agak kering.

Bahan B :

  • 6 biji telor dicuci bersih.

Bahan C :

  • 2 biji bawang merah di potong dadu,

Bahan D :

  • ½ -1 mangkuk mozarella cheese yang diparut,
  • 1 tiub cheese warna oren yang biasa orang letak dalam burger dalam 6 keping.
  • Cairkan bahan dan tambah dalam 1 cawan susu segar kalau pekat tambah sedikit lagi hingga cair macam sos cili itu.
  • Jika sudah sedia semua bahan boleh mula menebar.

Cara-cara :

  1. Ambil sebiji doh roti canai. Jika tidak pandai tebar guna dulang, penyek-penyekkan doh di atas dulang.
  2. Letak sedikit minyak dan canai hingga leper. Tarik doh tadi hingga
    nipis. Kalau uli doh pertama lembut dan elastis, doh tidak akan carik/koyak kalau ditarik).
  3. Pecahkan telur di atas doh, masukkan inti martabak, bawang, dan cheese.
  4. Tutup doh.
  5. Panaskan pan dan letak sedikit minyak.
  6. Ambil roti perlahan-lahan dan letak di atas pan panas tadi.
  7. Balik-balikkan roti.
  8. Agak-agak sudah masak, pecahkan sebiji telur atas roti, ratakan dan taruk inti martabak.
  9. Terbalikkan dan biar doh yang ada daging dibawah.
  10. Biar hingga masak.
  11. Part akhir ini, kalau mahu letak cheese di atas permukaan yang ada daging pun boleh atau letak di permukaan satu lagi pun boleh.
  12. Taruk 2 jenis cheese. Hanya letak separuh roti sahaja cheesenya. Taruk banyak pun sedap.
  13. Biar sekejap dan terus lipat dua.
  14. Potong kecik dan sedia dihidang panas dan dimakan dengan bawang cuka.

Resepi Acar Bawang :

  • 2 biji bawang besar (saiz sederhana) dihiris nipis,
  • 3 sudu besar cuka,
  • Sedikit garam,
  • Gula,
  • Pewarna merah (ros),
  • Satukan kesemuanya dan taruk dalam peti sejuk.
  • Sedia dihidangkan dengan martabak.

Resepi Mango Float

mango float
Imej via Facebook

Menu lain yang lazat untuk berbuka puasa ialah mango float. Siapa yang suka hidangan masam-masam lemak manis, cair di mulut dan sejuk di perut? Sedap untuk menu berbuka puasa. Resepi mango float daripada
Putri Bungsu di laman Facebook.

Bahan-bahan :

  • 1 cawan whipping cream,
  • ½ tin susu pekat manis,
  • 200 gm cream cheese,
  • ½ pakej biskut cream cracker,
  • 4 biji mangga (dihiris memanjang),
  • 2 keping biskut cream cracker (hancurkan),
  • Loyang segi 4 tepat atau bekas yang bersesuaiannya,
  • Aluminium foil,
  • Susu segar (untuk rendam biskut bagi lembut).

Cara-cara :

  • Putar whipping cream sehingga pekat, masukkan cream cheese dan susu pekat manis dan putar lagi sehingga kembang dan sebati.
  • Sementara itu balutkan loyang dengan aluminium foil.
  • Rendam biskut di dalam susu segar kemudian masukkan kepingan biskut ke dalam loyang.
  • Masukkan adunan cream cheese dan ratakan.
  • Kemudian aturkan hirisan mangga diatasnya. Ulang langkah 1-3 hingga habis.
  • Untuk lapisan atas, selepas cream cheese diratakan, tabur biskut cream cracker yang telah dihancurkan.
  • Baki hirisan mangga dihiris dadu dan ditaburkan di atas bahan tadi.
  • Masukkan ke dalam freezer sekurang-kurangnya selama 3 jam, selepas itu mango float boleh dimakan.

Nota : Mango float mudah cair, tidak boleh dibiarkan dalam suhu bilik nanti cari macam ais krim.

Resepi Apam Kampung

 apam kampung

Imej via Facebook

Bagi yang sedang mencari resepi apam kampung jom intai resepi di bawah. Sangat sesuai untuk juadah berbuka puasa. Mudah, cepat dan menyelerakan. Resepi apam kampung daripada Jamal Dan Asmahan yang dikongsikan di Facebook.

Bahan-bahan :

  • ¾ sudu teh gula pasir,
  • ½ cawan air suam,
  • 11 g yis mauripan.
    (Campur kesemua bahan dan perap sehingga betul-betul kembang dalam 10 min)
  • ½ cawan gula pasir,
  • ½ cawan gula melaka/gula merah,
  • 2 cawan air,
    (Masak hingga gula hancur dan sejukkan)
  • 4 cawan tepung gandum,
  • ½ cawan air.

Cara-cara:

  1. Mula-mula bancuh tepung gandum bersama yis, air dan air gula.
  2. Sebatikan kesemuanya.
  3. Perap adunan selama 1 jam.
  4. Alas loyang 10 x10 dengan plastik dan curahkan adunan.
  5. Rehatkan dalam 10 minit.
  6. Bila periuk kukus betul-betul panas, kukus adunan tadi dalam 40 minit.
  7. Sejukkan apam.
  8. Apam siap.

Tips : Yis kena betul-betul kembang. Perap adunan tadi dalam mangkuk. Adunan akan naik dan kembang. Apam sedap dimakan selepas bermalam, masam yis akan hilang.

Resepi Blue Butterfly

blue butterfly
Imej viaFacebook

Untuk berbuka puasa, mestilah ingin melepaskan dahaga dengan minuman sejuk dan segar. Seperti minuman blue butterfly resepi daripada Nur Fakhira Mohd Rosli‎ di laman Facebook. Menggunakan bunga telang asli untuk membuat minuman. Terasa segar dan naturalnya.

Bahan-bahan :

  • Segenggam bunga telang.
  • 2 cawan air suam,
  • 3 cawan air sejuk,
  • Gula batu secukupnya,
  • 1 daun pandan,
  • 2 biji limau nipis (ambil jus sahaja),
  • Ais (optional),

Cara-cara :

  1. Basuh bersih bunga. Rendam dalam air suam selama 30 minit.
  2. Kemudian masukkan bunga ke dalam periuk. Tambah 3 cawan air.
  3. Masukkan gula batu dan daun pandan. Biar mendidih sampai air tinggal lebih kurang 3 cawan.
  4. Setelah itu, tutup api dan tutup periuk. Kemudian biarkan sejuk.
  5. Akhir sekali, letak air bunga telang dalam gelas berisi ais, tuang jus limau.
  6. Siap.

Resepi Bandung Float

bandung float
Imej via Facebook

Melepaskan dahaga masa berbuka puasa dengan bandung memang sangat tepat. Lagi kalau bandung float pakai aiskrim memang menyelerakan sungguh. Selamat mencuba resepi bandung float daripada Fakhira Mohd Rosli‎ di laman Facebook.

Bahan-bahan :

  • 1 liter air masak,
  • 1 tin susu manis,
  • 1 tin ais krim soda,
  • 4 sudu sirap,
  • Ais krim vanilla,
  • Ais secukupnya.

Cara-cara :

  1. Bancuh air dengan susu sampai sebati.
  2. Kemudian tuang aiskrim soda perlahan sambil kacau laju hingga tak berbutir.
  3. Letak ais dalam cawan. Tuang susu tadi sampai penuh.
  4. Letak 1 sudu sirap di atas susu dan kacau sedikit saja.
  5. Letak 1 scoop ais krim.
  6. Siap.

Kurma Milkshake

kurma milkshake
Imej via Facebook

Berbuka mengikut sunnah nabi ialah makan kurma. Bagaimana pula dengan minuman kurma? Penasaran bukan? Mari tengok resepi daripada
Fakhira Mohd Rosli‎ di laman Facebook pada perkongsian di bawah ini.

Bahan-bahan :

  • 7 biji kurma (buang biji, rendam dengan 1 gelas air suam selama 2-3 jam atau semalaman),
  • 2 gelas susu,
  • Madu/susu manis secukupnya,
  • Ais.

Cara-cara :

  1. Blend semua bahan sampai sebati.
  2. Tuang dalam gelas berisi ais. Boleh carik carik isi kurma dan tabur di atas sebagai topping.

Homemade Laicikang Simple

laicikang
Imej via Facebook

Buat laicikang sebagai menu berbuka puasa sedap sugguh dan melepaskan dahaga. Buat sendir lebih puas makan dan keluarga pun suka. Mari coba resepi laicikang simple daripada Fakhira Mohd Rosli‎ di laman Facebook.

Bahan-bahan :

  • 2 liter air,
  • ½ paket gula batu,
  • 5 helai daun pandan,
  • 1 keping gula melaka,
  • 1 paket halwa kundur,
  • 2 tin laici,
  • Sepeket kecil biji selasih (rendam dengan air suam),
  • [email protected] biji kembang semangkuk (basuh dan rendam dengan air suam sampai kembang),
  • Kismis secukupnya,
  • Boleh tambah kacang goreng, biji sagu besar, nata de coco, cincau dll.

Cara-cara :

  1. Masak air, gula batu, daun pandan, gula melaka dan halwa kundur sampai semua gula larut.
  2. Tutup api.
  3. Campur semua bahan. Kacau rata.
  4. Minum suam boleh, letak ais pun sedap.
  5. Siap.

Resepi-resepi berbuka puasa di atas sedap dan menarik bukan? Semoga perkongsian ini bermanfaat. Selamat mencubanya.

Resepi Menarik Lain

Selain resepi berbuka puasa, kami juga menulis resepi lain yang mendapat perkongsian ramai. Jemput baca dan mencubanya. Terima kasih telah berkunjung ke laman web kami. Jangan lupa like dan share resepi ini ya.

Penulis: Jejemiko

Jejemiko

Pelajar yang menyukai kartun dan muzik. Memiliki hobi menulis mendorong ia untuk berkarya dan berkongsi di Bidadari.my

Tinggalkan Komen!


Langgan Info Kami

Berkaitan


.