Siapa suka masakan kambing? Tidak kisahlah sama ada kambing bakar, kari kambing, sup kambing dan lain-lain. Memang sedap sangat, makan sampai menjilat jari bukan.

Daging kambing memiliki citarasa dan aroma yang khas. Tekstur dagingnya yang agak liat membuat kambing sangat disukai ramai. Rasa daging kambing memang sangat berbeza dengan daging lembu. Anda yang tidak pernah makan kambing itu mesti cuba sekali-sekala baru tahu rasa enaknya daging kambing.

Namun begitu, tak senang jumpa resepi kambing sedap. Kerana ramai orang tak tahu macam mana mengolah masakan kambing. Setakat bakar pun tak boleh bakar ikut suka sahaja. Kena mengikut resepi yang betul supaya hasilnya tidak mengecewakan tekak.

Oleh kerana kami peduli pada anda, maka kami ingin berkongsikan resepi kambing yang mesti anda sukai. Resepi-resepi ini biasanya hanya anda dapatkan di restaurant. Namun dengan perkongsian kali ini, 10 resepi kambing yang awesome boleh anda dapatkan di rumah.

Tunggu apalagi, jom memasak kambing hari ini!

Resepi Sup Daging Kambing

sup kambing

Imej via Facebook

Resepi step by step yang sangat lengkap dan patut cuba. Antara resepi kambing yang disukai ialah sup kambing. Jom tengok resepi daripada Mama’s Qihah‎ di Facebook.

Bahan-bahan :

  • Daging kambing
  • Bawang putih
  • Bawang besar
  • Halia
  • Lengkuas
  • Serai
  • Cili padi
  • 3 sekawan
  • Sup bunjut (tulang)
  • Perencah sup (powder)
  • Tomato 2 biji
  • Batang saderi
  • Asam limau
  • Perasa
  • Daun pandan (untuk menghilangkan hamis daging kambing)

Cara-cara :

  1. Tumis serai, halia, lengkuas, bawang putih, bawang besar, cili padi dan 3 sekawan.
  2. Masukkan daging dan perencah sup, kkemudian gaul sampai sebati.
  3. Masukkan air, tomato, batang saderi dan perasa.
  4. Biarkan mendidih.
  5. Akhir sekali perahkan limau nipis.
  6. Boleh dimakan bersama nasi @ roti.

Resepi Kambing Bakar Kebaboom

kambing bakar

Imej via Facebook

Ini resepi daripada Amir’s DaugthEr‎ sendiri di laman Facebook. Family suka sangat. Kalau pegi makan kambing bakar kat kedai makan mesti abah cakap “ko buat lagi sedap dik”. Mari kami kongsikan resepi yang enak ini.

Bahan-bahan :

Untuk 10-15 keping

  • Lamb shoulder potong nipis (rendam dengan gula batu+air+sprite 1 botol dalam 2 jam).
  • Bahan perapan menggunakan ape-apa sos BBQ.
  • Mix dengan herb sepeket dalam 50-100 g.
  • Gula merah segengam.
  • Campur semua bahan dan gaul sebati. Perap dalam 2 jam atau lebih.

Cara-cara :

  • Cara masak guna kuali ajaib.
  • Letak kambing yang sudah diperap.
  • Tutup kuali ajaib. Api kecil saja atau nanti jadi liat.
  • Masukkan sekali baki perapan tadi. Untuk jadikan sos, jangan buang lebihan perapan.
  • Dalam 20 minit, alih kambing guna cooking pan pula.
    *ini bagi tujuan garingkan, sebab periuk ajaib tak boleh buat garing. Untuk proses ini tak payah amik sos perapan tadi.
  • Masak dalam cooking pan sekejap saja.

Cara Membuat Sos :

  1. Ambil bahan perapan dalam kuali ajaib tadi. Dia sudah pekat masa grill kambing tadi.
  2. Masukkan lada hitam dan rosemary sesudu madu (ikut suka sebab tadi sudah ada gula merah, jadi tak payah banyak pun tak apa).
  3. Ambil kambing dalam cooking pan tadi.
  4. Celup dalam sos.

Resepi Kambing Masala

kambing masala

Imej via Facebook

Kambing masala sedap dimakan dengan nasi lemak. Gula melaka ialah rahsianya. Ia menambah perisa dan kambing rasa berlemak daripada gula biasa. Ia juga membuatkan warna kuah lagi gelap dan pekat daripada kambing masala biasa. Resepi kambing masalah ohsem daripada ‎Gaithri Cheran‎ di laman Facebook.

Bahan-bahan :

  • Kambing – 1 kg, dipotong kecil dan direbus menggunakan pressure cooker 3 wisel, asingkan air rebusan dengan daging. Air rebusan akan diguna untuk memasak nanti.
  • Bunga cengkih – 2
  • Kayu manis – 1
  • Jintan manis – 1 sudu kecil
  • Bawang merah – 1 dihiris
  • Serai – 3
  • Daun pandan – 3 helai
  • Tomato – 1 biji, dipotong kecil
  • Kentang – 2 biji, potong dadu besar
  • Santan – 4 sudu besar
  • Gula melaka – 3 sudu besar
  • Garam – secukup rasa
  • Ajishio – lada hitam

Bahan A (diblend) :

  • Halia – 2cm
  • Bawang putih – 7 ulas
  • Bawang merah – 1 biji potong halus

Cili Giling (B) :

  • 10 cili direbus dan digiling bersama 5 ulas bawang putih dan 1 bawang merah.

Cara – cara :

  1. Panaskan 5 sudu besar minyak masak,masukkan bunga cengkih, kayu manis, jintan manis dan serai.
  2. Masukkan bawang merah, tomato dan bahan A. Gaul rata dan masak sehingga bawang layu dan kuning-kekuningan. Masukkan daun pandan. Saya suka daun pandan dimasak bersama daging kambing sebab bau kambing akan diserap dan lagi sedap kuahnya nanti.
  3. Masukkan bahan B dan campurkan air rebusan daging tadi dan masukkan kentang sekali. Masak selama 10 minit.
  4. Masukan daging kambing gaul rata, kemudian masukkan santan, gula melaka dan garam. Masukkan ajishio lada hitam, masak selama 5 minit sehingga kuah pekat.

Resepi Stew Kambing

stew kambing

Imej via Facebook

Stew ialah masakan yang terdiri dari daging dimasak dengan kentang, carrot, tomato dan herbs lainnya. Kemudian diberi sedikit air. Tanpa menggunakan santan namun kuahnya pekat. Mari tengok resepi stew kambing daripada ‎Pathmawati Othman‎ di Facebook. Sedap dimakan bersama roti mahupun nasi.

Bahan-bahan :

  • Kambing bahagian rusuk, gear box dan tulang ‘T’kena rebus dengan daun pandan dan titiklan serai 2 batang sampai empok (kambing agak-agak semua itu dalam 2 kg campur).
  • Lada kering 25 biji
  • Bawang besar 8 biji
  • Bawang putih 1 labu
  • Halia sebesar ibu jari
  • Bland bahan diatas
  • Kentang 3 biji carrot 1btg potong dadu (rebus sampai empuk)
  • Bake bean 1 tin
  • Kacang pes 1tin
  • Tomato puri 1 tin kecik
  • Sos cili 1 botol kecik
  • Sos tomato 1 botol kecik
  • Daun sop + daun bawag
  • Daun ketumbar

Cara-cara :

  1. Tumis bahan yang telah diblend sampai garing.
  2. Masukkan tomato puri, sos cili, sos tomato, gula lebihkan sedikit biar manis kalau taknak manis kurangkan gula. Masukkan garam, aji jika suka.
  3. Jika rasa sudah ok, masukkan kambing yang sudah direbus, air rebusan kalau boleh masukkan sedikit saja.
  4. Bagi mesra rempah dengan kambing.
  5. Akhir sekali masukkan bake bean, kentang, carrot, kacang pes, daun sup, daun bawang, daun ketumbar, garam dan gula.
  6. Gaul sekejap saja.
  7. Siap. Tutup api.

Resepi Nasi Beriani Kambing

beriani kambing

Imej via Facebook

Beriani merupakan hidangan nasi campur dari India. Ia dibuat dengan rempah-ratus, beras dan daging atau sayur-sayuran. Yang teringin masak nasi beriani sila tengok resepi daripada‎ MrsNor Wahid‎ di laman Facebook ini.

Bahan-bahan :

  • 1 kilo kambing
  • 2½ pot berasmati (guna beras siam pun boleh untuk masak beriani. Tak perlu tunggu ada berasmati baru boleh masak nasi beryani) di rendam setengah jam.
  • Rempah 4 sekawan – bunga cengih,pelaga, bunga lawang dan kulit kayu manis
  • ½ cawan Minyak sapi + ½ cawan minyak biasa
  • 3-4 biji tomato – dipotong dadu
  • 1 cawan daun ketumbar- dipotong
  • 1 cawan daun pudina – dipotong
  • 3-4 helai daun salam
  • 1 cawan plain yogurt
  • 1 cawan susu segar / 1 cawan santan pekat
  • ¼ cawan raisin
  • ¼ cawan biji gajus

Bahan Rempah Masala :

Campur semua bahan ini dijadikan pes :

  • 1 sudu teh serbuk kunyit
  • 1 sudu besar serbuk ketumbar
  • 1 sudu besar serbuk jintan putih
  • 1 sudu besar serbuk jintan manis
  • 2 sudu besar serbuk kari daging

Tumbuk /mayang/blender :

  • 6-7 biji Bawang merah
  • 4-5 bawang putih
  • 3-4 in halia

Cara-cara :

  1. Panaskan minyak sapi dan minyak kelapa.
  2. Tumis rempah 4 sekawan hingga naik bau.
  3. Kemudian masukkan bahan tumbuk/blender dan daun salam.
  4. Jika sudah naik bau, masukkan pes rempah.
  5. Bila pecah minyak masukkan kambing . Kacau hingga sebati.
  6. Setelah itu, masukkan yogurt ½ cawan + 1 cawan susu. Kacau sebati.
  7. Masukkan garam, gula dan 1 buku pati ayam.
  8. Perasakan masin manisnya.
  9. Tutup periuk kasih kambing empuk.
  10. Bila sudah empuk, masukkan beras, buah tomato, daun mint, daun ketumbar. Kacau sebati.
  11. Bila sudah sebati masukkan air. Kalau 2 pot beras, sukatan air 1 cawan sebab sudah masuk susu dan yogurt tadi sudah 1½ cawan.
  12. Masa ini boleh pindahkan ke kukusan bila air hampir kering. (Jika tidak punya noxxa).
  13. Taburkan raisin dan gajussy.

Bahan Air Lada :

  • 2 biji lada merah
  • 3 biji cii padi (jika nak pedas boleh lebihkan)
  • 1 biji tomato
  • 2-3 batang ketumbar
  • Sedikit belacan
  • Semua diblender kasar.
  • Kemudian campur dengan garam, gula dan sedikit cuka. Rasalah masin manisnya.

Acar :

  • 1 batang timun
  • 1 batang carrot
  • 2 biji tomat
  • 1 biji bawang besar
  • 3 ulas bawang merah
  • 4 sudu besar cuka
  • 2 biji lada merah
  • 2 biji lada ijau
    * Hiris kesemua bahan di atas.
  • Daun ketumbar
  • Gula garam secukup rasa
  • Gaul semua bahan hiris. Campur sekali cuka, gula dan garam
  • Nak cukup pasangan, goreng papadum

Nota : Pada resepi ini penulis buat dengan kuah. Masa tumis rempah, lebihkan air untuk jadikan kuah. Sebelum masuk beras, keluarkan air untuk dijadikan kuah. Kena pandai agak, kang jadi lembik pulak nasi kalau silap agak.

Resepi Kambing Gulai Darat Kelantan

gulai darat kelantan

Imej via Facebook

Berikutnya ialah resepi kambing gulai darat kelantan. Resepi pakcik Abu Mirza‎, rempah bikin sendiri tanpa susah-susah beli di kedai. Mudah, ringkas, cepat dan sedap. Penasaran bukan? Mari tengok resepinya.

Bahan-bahan :

  • Lengkuas,
  • Bawang merah,
  • Bawang putih,
  • Kunyit,
  • Cili,
  • Kambing sekilo.
  • Cili powder atau cili kering kisar,
  • Serbuk ketumbar,
  • Santan,
  • Serai,
  • Budu,
  • Nisan kerek,
  • Asam,
  • Cili hijau.

Cara-cara :

  1. Tumbuk halus atau kasar bawang merah, bawan putih, halia.
  2. Bersihkan dan toskan kambing. Masukkan dalam kuali.
  3. Terus masukkan bahan yang ditumbuk.
  4. Masukkan lagi cili powder atau cili kering kisar.
  5. Masukkan serbuk ketumbar dan santan.
  6. Akhir sekali masukkan serai, budu, nisan kerek, asam dan cili hijau.
  7. Siap.

Resepi Kuzi Kambing

kuzi kambing

Imej via Facebook

Selain dihidangkan untuk perayaan majlis, kuzi kambing juga boleh disediakan untuk hari raya. Jom cubakan resepi kuzi kambing tersohor daripada Hartini Hamid yang dikongsikan di laman Facebook.

Bahan Rempah : (dikisar sampai halus).

  • 1 sudu besar ketumbar,
  • 3 kuntum bunga lawang,
  • 4 biji buah pelaga,
  • 2 inci kayu manis,
  • 1 sudu besar jintan manis,
  • 1 sudu kecil jintan putih,

Bahan Tumis :

  • 3 biji bawang besar india,
  • 2 inci halia,
  • 3 batang kayu manis,
  • 3 kuntum bunga lawang,
  • 7 biji buah pelaga,
  • 1 senduk cili kering kisar,
  • 1 senduk bawang besar India kisar,

Bahan Lain :

  • 3 kg kambing (campur tulang dan daging),
  • ½ tin susu cair,
  • 5 cawan air rebusan daging,
  • 3 sudu besar tomato puree,
  • 3 sudu besar minyak sapi,
  • 5 biji kentang,
  • 1 sudu besar pes asam jawa (bancuh dengan ¼ cawan air),
  • 3 cawan bawang goreng,
  • 3 sudu besar kerisik,
  • ½ buku gula Melaka,
  • 2 sudu besar gula,
  • ½ cawan gajus,
  • ½ cawan kismis,
  • 1 sudu kecil garam.

Cara-cara :

  1. Mula-mula rebus daging.
  2. Tumbuk 1 sudu besar ketumbar, 3 kuntum bunga lawang, 4 biji buah pelaga, 2 inci kayu manis, 1 sudu besar jintan manis, 1 sudu jintan putih.
  3. Goreng 3 cawan bawang atau dalam 400 gram bawang keci India.
  4. Kisar bawang goreng dengan susu cair sampai sebati.
  5. Panaskan kuali, masukkan 3 sudu minyak sapi.
  6. Masukkan bawang besar India, halia, kulit kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga. Goreng sampai naik bau.
  7. Kisar cili kering dengan bawang besar india kisar 1 senduk. Letak 2 senduk.
  8. Bila pecah minyak, masukkan rempah kisar tadi yang dibancuh dengan sedikit air. Kacau lagi.
  9. Masukkan bawang goreng yang dikisar dengan susu cair. Kacau sampai sebati.
  10. Masukkan daging kambing, kentang dan air rebusan daging. Air rebusan dimasukkan seikit-sedikit. Supaya tidak jadi cair sangat.
  11. Jika sudah nampak macam pecah minyak, masukkan 3 sudu besar tomato puree.
  12. Masukkan ½ buku gula melaka. Hiriskan supaya tidak jadi berketul-ketul nanti.
  13. Jika sudah hampir masak masukkan kerisik dan pes asam jawa.
  14. Akhir sekali masukkan ½ cawan gajus dan ½ cawan kismis.
  15. Masukkan gula, garam dan penambah perisa (jika perlu).
  16. Siap.

Resepi Kambing Masam Manis

daging masam manis

Imej via Facebook

Norkhuzaimah Abdul Kadir berkongsi resepi masakan kambing/daging masam manis di laman Facebook. Rasanya sangat sedap macam katering punya. Anda patut cuba resepi ini, boleh anda hidangkan untuk majlis-majlis kenduri dan sebagainya.

Bahan-bahan :

  • Kambing direbus dulu sampai empuk.

Bahan Blend :

  • Bawang besar,
  • Bawang putih,
  • Halia,
  • Lengkuas,
  • Serai,
  • Rempah tumis 4 sekawan.

Bahan Lain :

  • Tomato dipotong dadu,
  • Tomato puree,
  • Sos cili,
  • Sos tomato ,
  • Sos tiram ,
  • Sedikit kicap manis,
  • Susu cair,
  • Gula,
  • Garam,
  • Serbuk perasa.

Cara-cara :

  1. Tumis bahan blend.
  2. Masukkan rempah tumis 4 sekawan.
  3. Masuk tomato dadu, tomato puree dan susu cair.
  4. Masuk segala sos berserta garam, gula dan serbuk perasa.
  5. Akhir sekali masukkan daging. Masak sampai keluar minyak.
  6. Taburkan bawang goreng, daun sup dan daun bawang.
  7. Siap.

‎‎Resepi Kambing Pasamah

kambing pasamah

Imej via Facebook

Daging kambing masak pasamah resepi oleh Zakuan Laris P di laman Facebook. Cara memasaknya amat mudah, bahkan pejam mata pun boleh buat.

Bahan-bahan :

  • Kambing 2 kilo,
  • Rempah daging cap babas,
  • Cili kering 10 tangkai*,
  • Bawang besar 5 biji*,
  • Bawang kecik 10 *,
  • Bawang putih 1 labu*,
  • Halia 1 inci sedikit*,
  • Kas-kas serbuk (1 sudu),
  • Gula melaka,
  • Kerisik,
  • Daun sup,
  • Bawang bulat.

Cara-cara :

  1. Goreng kesemua bahan yang bertanda* sampai kuning.
  2. Jika sudah siap digoreng, bagi sejuk baru kemudian blend bahan-bahan ini.
  3. Setelah siap blend, terus tuang bahan dalam kuali.
  4. Masukkan rempah dan kambing.
  5. Masak sehingga naik wangi dalam masa 20 minit.
  6. Bila sudah naik minyak dan wangi, masukkan kerisik, gula melaka, garam dan air 1 cawan. Masak dalam 5 minit.
  7. Masukan daun sup dan bawang bulat dalam 3 minit.
  8. Siap.

Resepi Perap Kambing

perap kambing

Imej via Facebook

Kalau mahu buat bakar kambing, mestilah kena perap dulu baru kick rasanya. Resepi perap kambing pula kena cari yang power punya. Seperti resepi perap kambing yan dikongsikan oleh Raja Amanina di laman Facebook. Selain untuk kambing, resepi ini boleh digunakan untuk perap daging atau ayam. Rasanya agak manis-manis sedikit rasa ala-ala satay.

Bahan Rempah Perapan Daging :

  • Bawang merah 5 ulas,
  • Bawang putih 5 ulas,
  • Halia 2 inci,
  • Serai 4 batang,
  • Jintan manis satu sudu kecil,
  • Sedikit lada hitam,
  • Cili giling @ cili kisar 3 sudu besar,
  • Rempah kari 4 @ 5sudu besar,
  • Asam keping 1 keping,
  • Daun pandan sehelai simpul,
  • Gula Melaka, guna gula biasa pun boleh.
  • Garam,
  • Minyak untuk menumis.

Cara-cara :

  1. Kisar bawang, halia, serai, jintan dan lada hitam hingga halus.
  2. Tumis bahan kisar sekejap.
  3. Terus masukkan serbuk kari, cili giling, daun pandan dan asam keping.
  4. Perasakan dengan gula dan garam.
  5. Masak hingga pecah minyak @ agak pekat.
  6. Perap kambing selama [email protected] jam. Lagi lama perap lagi sedap.

Resepi Menarik Lain

Resepi-resepi di atas sangat mudah dan menarik kan? Selain resepi kambing, kami juga menulis resepi sedap dan mudah lainnya yang mendapat perkongsian ramai. Terima kasih telah berkunjung ke laman web kami. Jangan lupa share dan like resepi ini ya.

Penulis: Jeje

Jeje

Pelajar yang menyukai kartun dan muzik. Memiliki hobi menulis mendorong ia untuk berkarya dan berkongsi di Bidadari.my

Tinggalkan Komen!


Langgan Info Kami

Berkaitan


.