Anda mencari koleksi resepi dessert untuk malam ini? Khas untuk anda yang teringin memanjakan selera, sepatutnya anda cubakan 7 resepi dessert yang kami kongsikan ini.

Dessert merupakan makanan pencuci mulut yang disajikan setelah makanan utama. Ia bukanlah sejenis makanan berat. Biasanya dessert terdiri daripada minuman mahupun makanan yang segar, manis dan nyaman. Desert dapat berupa puding, kek, aiskrim, biskut, pai, tart, kartard dan lain-lain.

7 resepi dessert yang kami bawakan untuk anda ini ialah resepi yang sangat viral dan famous. Ramai orang telah mencuba resepi ini dan selalunya puas dengan kejadinnya. Resepi di bawah ini sangat mudah, bahan simple dan rasanya sangat menitik air liur.

Tunggu apalagi, sila cuba 7 resepi dessert di bawah ini. Sajikan resepi dessert yang memikat tekak anda dan keluarga. Tidak hanya untuk keluarga, disajikan untuk tetamu pun sangat boleh. Selamat mencuba.

Resepi Buko Pandan

buko pandan

Imej via Facebook

Resepi dessert satu ini sudah lama dikenal masyarakat Malaysia, namun ia tak lekang hingga sekarang. Sentiasa menyelerekan tekak masyarakat kita. Berikut kami kongsikan resepi buko pandan yang biasa dibuat niaga oleh Siti Zaimah Hamilun‎ di laman Facebook.

Bahan-bahan :

  • Agar-agar 5 pek
  • Sagu putih 2-3 gelas
  • Isi kelapa muda
  • Susu manis 2 tin
  • Susu cair 2 tin
  • Nestle cream 1 tin (bancuh dengan sedikit air)

Cara-cara :

  1. Didihkan air bersama daun pandan.
  2. Bila air sudah mendidih, keluarkan pandan dan masukkan agar-agar. ( Saya tidak guna perasa, tapi boleh saja kalau mahu guna perasa pandan).
  3. Masak agar-agar hingga larut.
  4. Tambah sedikit pewarna hijau.
  5. Bila sudah larut, sejukkan. Potong dadu bila sudah keras.
  6. Masak sagu hingga masak.
  7. Tos dan alirkan dengan air paip hingga sejuk supaya sagu tidak melekat.
  8. Satukan susu manis, susu cair dan nestle cream.
  9. Gaul hingga sebati dan sesedap rasa.
  10. Lepas itu masukkan agar-agar, sagi dan isi kelapa tadi.
  11. Sejukkan sekurang-kurangnya 4 jam sebelum dihidang.
  12. Tambah aiskrim vanilla lagi sedap.

Resepi Puding Jagung

puding jagung

Imej via Miya Aira

Puding jagung anti lembik. Sedap sangat-sangat. Dessert yang sangat favorit satu keluarga. Step by step cara membuat puding sedap ini dapat dilihat di bawah. Resepi perkongsian daripada ‎Miya Aira‎ di laman Facebook. Terliur tak? Jom cuba resepinya.

Bahan-bahan :

  • Satu cawan tepung kastard
  • 800ml santan (500 ml santan pekat campur air biasa 300 ml)
    300ml air (ini asing)
  • 1 tin Jagung manis (guna brand adabi, ambil isi sahaja)
  • Satu cawan gula, jika suka lagi manis boleh lebihkan

Nota : Guna santan kotak brand kara. Nak guna santan asli pun boleh lagi sedap.

Cara-cara :

  1. Masukkan tepung ke dalam bekas dan masukkan air biasa 300 ml.
  2. Selepas itu kacau pakai whisk atau senduk pun boleh. Kacau hingga tepung tak berketul.
  3. Bila tepung dah tak berketul, masukkan santan 800 ml.
  4. Masukkan gula.
  5. Masukkan satu tin jagung manis.
  6. Kacau sebati.
    Nota : kalau suka jagung halus boleh blender jagung, tapi bagi saya lagi sedap jika masuk sebiji-sebiji macam resepi di atas.
  7. Masukkan ke dalam kuali atau periuk.
  8. Masukkan semua bahan tadi. Buka api kecil.
  9. Masukkan sedikit garam bagi rasa lemak, dalam satu atau setengah sudu kecil sahaja.
    Nota : INGAT!!Amaran keras kena sentiasa kacau. Jangan biar ya. Kalau tak dia boleh jadi hangus.
  10. Kacau sampai jadi likat dan berkilat.
  11. Untuk warna kuning cantik, saya tambah setengah sudu kecil pewarna (option).
  12. Akhir sekali masukkan kedalam loyang.
  13. Ratakan permukaan pakai pisau sapu jem atau sudu kalau nak bagi licin.
  14. Kalau menggerutu sikit tidak apa. Janji sedap. Guna loyang size 20 cm.
  15. Biarkan sejuk sekejap baru masukkan dalam peti ais.
  16. Biar selama sejam.
  17. Sila potong dan hidang sesuka anda.

Resepi Dessert Nutella Bites

nutella bites

Imej via Facebook

Esok ada potluck rumah kawan, terpikir nak buat dessert yang simple but fun, kira tetamu boleh grab makan begitu saja. Sekali datang lah idea ini guna 2 bahan saja. Sekali hidang mesti tetamu suka dan terus habis dulu. Jom tengok resepi daripada Hurun’Iin Malik‎ di Facebook seperti di bawah ini.

Bahan-bahan :

  • 1 paket roti paratha (5 keping)
  • Nutella

Cara-cara:

  1. Gunakan cawan untuk tekap bulatan pada setiap paratha dan potong dua jadikan separuh bulatan.
  2. Sudukan sedikit nutella di tengah-tengah dan picitkan paratha di bahagian yang lurus sampai tertutup.
  3. Biarkan bahagian melengkung terbuka nampakkan isi nutella.
  4. Susunkan rapat-rapat setiap paratha berisi nutella membentuk seperti jambangan bunga.
  5. Bakar pada suhu 180 ‘C api atas bawah, rak oven bawah sekali selama 30-40 minit atau sehingga paratha masak.

Nota : Guna aluminium round tin saiz 6”. Senang boleh terus hidang.

Resepi Dessert Tiramisu

tiramisu

Imej via Facebook

Tiramisu ialah dessert yang paling senang untuk kita sediakan. Tak perlu bakar, tak perlu kukus. Hanya bancuh, susun dan hias tapi rasanya yang sejuk dan nyaman bila masuk ke dalam mulut. Jom tengok resepi tiramisu kegemaran ramai perkongsian Ruhaiza Bunyamin‎ di laman Facebook.

Bahan Utama :

  • Kek swiss roll @ chiffon. Tak kisah perasa apa pun. Selalu saya gunakan mocha, choc, pandan dan coffee.
  • Bancuhan 1 sudu besar nescafe dengan air panas.
  • 250 g creamcheese
  • 50 g gula castor
  • 1/2 cawan whipping cream

Bahan Hiasan:

  • Buah-buahan : strawberry @ anggur @ kiwi @ peach.
  • Serbuk koko @ Milo

Cara-cara :

  1. Pukul creamcheese + gula + whipping cream.
  2. Potong nipis kek (± 1cm).
  3. Susun kek dalam bekas.
  4. Siramkan sedikit-sedikit bancuhan nescafe di atas kek.
  5. Tuang adunan cheese atas kek dan ratakan.
  6. Lapiskan lagi satu kek dan lakukan step 4 dan 5 semula.
  7. Taburkan serbuk koko @ Milo gunakan penapis kopi.
  8. Susun buah dan chill overnight.

Cara dapat corak atas kek :

  1. Guntingkan kertas A4 kecil-kecil dan panjang-panjang.
  2. Susun selang seli di atas kek dan taburkan coco powder.
  3. Jangan gerak-gerakkan kertas.
  4. Jika sudah siap tabur, angkat kertas. Siap.

Resepi Seafood Tomyam Quiche

seafood tomyam quiche

Imej via Facebook

Pernah dengar tak nama dessert ini? Ini bukan sembarang dessert. Biasa orang buat online class RM 10. Nah di sini kami bagi free terus. Dessert yang best seller. Agak mahal sikit, sebab menggunakan seekor udang sebekas. Lagi berbaloi buat sendiri kan. Jom tengok resepi daripada Fahmy Zahid‎ pada perkongsiannya di laman Facebook ini.

Bahan-bahan :

Bahan Doh :

  • 220 g tepung gandum
  • 125 g mentega sejuk, didadu kecil
  • 1 camca besar gula aising
  • Garam secukup rasa
  • Satu biji telur, dipukul
  • 1 tsp mix herbs
  • Mould : ikut suka

Cara-cara :

  1. Campur semua buat macam kulit tart.
  2. Bakar suhu 160 ‘C hingga half bake.
  3. Keluarkan.

Bahan Inti :

  • Bawang besar didadu
  • Udang
  • Kiub tomyam

Cara Membuat Inti :

  1. Tumis bawang masukkan udang dan kiub tomyam.
  2. Perasakan dengan garam.
  3. Masak hingga udang masak ketepikan.
  4. Ambil 1 biji Telur dan 150ml whipping cream kacau rata.
  5. Amik pastry masukkan inti tadi.
  6. Kemudian tuang bahan nombor 4,  bakar hingga masak.

Resepi Aiskrim Biskut Mangga

aiskrim biskut mangga

Imej via Facebook

Mencari dessert yang sedap, terliuq dan nyaman? Anda patut cuba resepi ini. Aiskrim yang dilapis dengan biskut dan potongan isi mangga. Resepi paling viral di laman Facebook ini mendapat perkongsian hingga 66K. Mari tengok resepi yang dikongsikan oleh Nor Izan Mustapa ini.

Bahan-bahan :

  • Mangga
  • Whipping cream
  • Susu pekat
  • Biskut

Cara-cara :

  1. Mula-mula potong dadu mangga. Ketepikan.
  2. Dalam bekas pukul whipping cream sampai kental.
  3. Tuang susu pekat dan kacau smpai sebati (tak perlu pukul).
  4. Susun biskut dalam bekas yang beralas plastik.
  5. Tuang sedkit campuran cream dan ratakan.
  6. Tabur potongan mangga.
  7. Susun lagi biskut di atasnya dan ulang semula step. Terpulang berapa layer yang nak dibuat.

Untuk Topping Atas (boleh pilih mana-mana ikut suka)

  1. Tabur potongan mangga pada lapisan cream yang terakhir dan terus bekukan. Atau,
  2. Masak serbuk puding mangga ikut arahan pada kotak. Biarkan sejuk tapi jangan sampai beku. Tuang rata di atasnya. Atau,
  3. Cairkn filling mangga (di kedai bakery ada jual) dan tuang atasnya.
  4. Simpan di tempat beku 4-5 jam sebelum dipotong (lagi elok seamalaman)

Resepi Pumpkin Bua Loy

pumpkin bua loy

Imej via Facebook

Dessert viral yang digemari sejak kebelakangan ini. Dessert ini sesuai untuk makan pada waktu petang dan malam. Apa itu pumpkin lua boy? Sejenis ala-ala macam cendol tapi ini dengan labu. Yang tak sabar nak tahu resepi dessert labu yang comel ini. Mari tengok resepi perkongsian daripada Yunk Mardhiah‎ di laman Facebook.

Bahan-Bahan:

  • 1 1/2 cawan labu yang telah direbus dan dilecek
  • 3 cawan tepung pulut (boleh campur sedikit tepung gandum jika tak nak liat)
  • Pewarna oren dan hijau
  • 2 cawan santan pekat
  • 2 cawan air
  • 1 cawan gula @ ikut suka manis
  • 1/2 sudu teh garam
  • 2 helai daun pandan – disimpul
  • Sedikit sagu yang telah dimasak

Cara Penyediaan:

  1. Satukan labu dan tepung pulut.
  2. Gaul hingga jadi doh.
  3. Asingkan dalam 2 sudu besar campur dengan pewarna hijau untuk dijadikan tangkai labu.
  4. Doh selebihnya campur dengan pewarna oren.
  5. Ambil sedikit doh oren, gentel bulat. Tekan gariskan dari atas ke bawah dengan pencungkil gigi untuk buat corak labu.
  6. Buat lubang di tengah-tengahnya.
  7. Kemudian, ambik doh hjau gentel panjang. Cucuk pada lubang tadi kemaskan. Buat sampai habis adunan.
  8. Dalam periuk, didihkan air dan masukkan bebola labu. Bila ia sudah timbul, angkat dan toskan.
  9. Masukkan ke dalam air sejuk supaya ia tak melekat antara satu sama lain.
  10. Masak santan bersama air, gula, garam dan daun pandan. Bila sudah hampir mendidih, masukkan bebola labu & sagu. Kacau rata
  11. Siap untuk dihidangkan.

Resepi Menarik Lain

Resepi-resepi dessert di atas sangat mudah dan menarik kan? Selain itu, kami juga menulis resepi sedap dan mudah lain yang mendapat perkongsian ramai. Jemput baca dan mencubanya. Jangan lupa share dan like resepi ini ya

Penulis: Jejemiko

Jejemiko

Pelajar yang menyukai kartun dan muzik. Memiliki hobi menulis mendorong ia untuk berkarya dan berkongsi di Bidadari.my

Tinggalkan Komen!


Langgan Info Kami

Berkaitan


.