“Rugi orang yang tak solat dhuha”

Rugi sangat-sangat jika anda abaikan solat dhuha dan tak pernah tahu akan kelebihan solat sunat dhuha. Solat dhuha adalah solat sunat yang mempunyai banyak manfaat dalam kehidupan dunia dan akhirat. Ia boleh dilakukan pada waktu pagi seeloknya dalam 8 pagi sehingga 12 tengahari.

Waktu ini, anda mungkin bekerja dan sibuk dengan urusan-urusan dunia, tetapi luangkanlah sedikit masa untuk urusan akhirat sekaligus dunia. Solat dhuha telah dijanjikan oleh Allah SWT untuk mencukupkan rezeki dan memudahkan urusan. Selain itu, terdapat banyak lagi kelebihan solat dhuha perlu anda tahu.

kelebihan solat dhuha
Imej via [semuanyajdt]

#1 Disukai Allah SWT


أَحَبُّ الْعَمَل إِلَى اللَّهِ تَعَالَى مَا دَاوَمَ عَلَيْهِ صَاحِبُهُ وَإِنْ قَل

Maksudnya: “Amalan yang paling disukai oleh Allah SWT adalah yang berterusan dilakukan oleh pelakunya walaupun ia sedikit.” [Riwayat Muslim (783)]

Walaupun anda hanya solat dhuha 2 rakaat sahaja, Allah amat menyukai dan menghargai solat anda. Kelebihan solat dhuha adalah menjadikan diri anda disukai Allah SWT memandangkan ramai orang sibuk mengejar dunia ketika itu.

"

#2 Sedekah Yang Tak Disedari

Daripada Abi Zar RA, bahawa Nabi SAW bersabda:

يُصْبِحُ عَلَى كُلِّ سُلَامَى مِنْ أَحَدِكُمْ صَدَقَةٌ، فَكُلُّ تَسْبِيحَةٍ صَدَقَةٌ، وَكُلُّ تَحْمِيدَةٍ صَدَقَةٌ، وَكُلُّ تَهْلِيلَةٍ صَدَقَةٌ، وَكُلُّ تَكْبِيرَةٍ صَدَقَةٌ، وَأَمْرٌ بِالْمَعْرُوفِ صَدَقَةٌ، وَنَهْيٌ عَنِ الْمُنْكَرِ صَدَقَةٌ، وَيُجْزِئُ مِنْ ذَلِكَ رَكْعَتَانِ يَرْكَعُهُمَا مِنَ الضُّحَى

Maksudnya: “Pada pagi hari, setiap sendi salah seorang daripada kamu memerlukan kepada sedekah. Maka setiap tasbih (subhanallah) itu adalah sedekah, setiap tahmid (alhamdulillah) itu adalah sedekah, setiap takbir (allahuakbar) itu adalah sedekah, menyuruh berbuat perkara yang baik adalah sedekah, melarang daripada perkara yang mungkar adalah sedekah. Dan semua itu cukup (bersedekah kepada semua sendi itu) dengan dua rakaat yang telah didirikan oleh seseorang itu daripada solat Dhuha.” [Riwayat Muslim (720)]

Apa sahaja bacaan dan tindakan dalam solat dhuha yang kita lakukan dianggap sebagai sedekah. Indahnya Islam, kelebihan solat dhuha ini sangat tidak disangka-sangka. Kita sudah bersedekah setiap hari dengan solat dhuha rupanya.

kelebihan solat dhuha
Imej via [eramuslim]

#3 Kesihatan Yang Baik

Sebagai senaman bagi fizikal dan rohani pada waktu pagi, terdapat banyak kelebihan solat dhuha. Ia dapat menyihatkan tubuh badan dan minda anda, serta dapat meregangkan otot.

#4 Beroleh Ganjaran Pahala

Pahala yang anda terima dengan melakukan solat dhuha amat besar dimana ia mampu menutup dosa-dosa kecil, besar dan dosa lalu anda. Pahala juga akan meningkat setiap kali anda solat dhuha.

#5 Diampunkan Segala Dosa

Rasulullah SAW bersabda yang maksudnya:

“Barangsiapa yang menjaga sembahyang Dhuhanya, nescaya diampuni Allah baginya aku segala dosanya walaupun seperti buih di lautan” (Riwayat Ibnu Majah dan At-Tirmidzi)

Dosa yang paling besar anda lakukan juga dapat diampunkan asbab melakukan solat dhuha. Kelebihan solat dhuha ini mampu menyelamat anda dari siksaan kubur.

kelebihan solat dhuha
Imej via [voize]

#6 Mendapat Rumah Di Syurga

Sabda Nabi SAW, “Barangsiapa yang solat dhuha sebanyak empat rakaat dan empat rakaat sebelumnya, maka ia akan dibangunkan sebuah rumah di syurga.”

(Sahih al-Jami’: 634)

Beruntunglah anda yang mengamalkan solat dhuha setiap hari dengan cukup 8 rakaat. Allah telah berjanji untuk membangunkan sebuah rumah di syurga untuk anda kelak.

#7 Dicukupkan Rezeki Setiap Hari

Nu‘aim bin Hammar bahawa ia berkata, “Aku telah mendengar Rasulullah SAW bersabda; Allah berfirman, ‘Wahai anak Adam, janganlah kamu berasa lemah untuk beribadah kepada-Ku dengan cara mengerjakan solat empat rakaat di awal waktu siangmu, nescaya akan Aku cukupkan untukmu di akhir harimu.”

(Hadis Riwayat Abu Dawud)

Rezeki akan sentiasa cukup apabila kita sudah amalkan solat dhuha setiap hari. Walaupun kita terasa sikit, sebenarnya Allah telah mencukupkan rezeki buat kita. Bila tiba masanya, kita akan menerima rezeki yang tidak kita sangkakan.

#8 Mendapat Keuntungan Yang Besar

Rasulullah S.A.W bersabda : “Barangsiapa yang berwudhuk, kemudian masuk ke dalam masjid untuk melakukan solat dhuha, dialah yang paling dekat tujuanannya (tempat perangnya), lebih banyak ghanimahnya dan lebih cepat kembalinya.”

(Sahih al-Targhib : 666)

Allah memberi keuntungan yang besar kepada mereka yang mengamalkan solat dhuha. Namun begitu, kusyuk dan fokus dalam solat anda, solatlah tanpa memikirnya rezeki harta semata-mata.

kelebihan solat dhuha
Imej via [dream]

#9 Mendapat Pahala Seperti Melakukan Umrah

Daripada Abu Umamah R.A bahawa Rasulullah SAW bersabda, “Barangsiapa yang keluar dari rumahnya dalam keadaan bersuci untuk melaksanakan solat wajib, maka pahalanya seperti seorang yang melaksanakan haji. Barangsiapa yang keluar untuk melaksanakan solat Dhuha, maka pahalanya seperti orang yang melaksanakan umrah.”

(Sahih Al-Targhib: 673)

Teringin sangat nak dapat pahala seperti melakukan umrah! Sebenarnya, kelebihan solat dhuha ramai tidak tahu adalah pahalanya sama seperti melakukan umrah. Sungguh Allah Maha Pemberi Rahmat.

#10 Jiwa Dan Hati Menjadi Tenang

Kelebihan solat dhuha setiap hari menjadikan jiwa dan hati anda lebih tenang. Segala kerisauan dan gundah gulana akan hilang, seterusnya menjadikan anda lebih terurus.

#11 Urusan Menjadi Lebih Mudah

Setiap urusan yang dilakukan akan mendapat keberkatan dari Allah SWT. Urusan menjadi sangat mudah dan lancar. Kelebihan solat dhuha pada waktu pagi banyak membantu anda untuk menjadikan kehidupan yang berjaya sepanjang hari.

kelebihan solat dhuha
Imej via [says]

#12 Masuk Syurga Dari Pintu Khas

Mereka yang melakukan solat dhuha di dunia akan dapat masuk syurga melalui pintu khas iaitu pintu dhuha. Ia menunjukkan golongan yang sering solat dhuha diberi keistimewaan yang ramai tidak dapat.

“Sesungguhnya di dalam syurga, terdapat sebuah pintu bernama pintu Dhuha. Apabila kiamat telah tiba, maka akan ada suara yang berseru:”

“Dimanakah orang-orang yang semasa hidup di dunia selalu mengerjakan solat dhuha? Ini adalah pintu buat kalian, masuklah dengna rahmat Allah SWT.”

#13 Menarik Minda Dan Aura Positif

Perasan atau tidak, kelebihan solat dhuha akan menjadikan seseorang itu berminda positif. Mereka juga akan mempunyai aura positif yang akan disukai dan disenangi ramai orang.

#14 Doa Mudah Dimakbulkan

Doa-doa mereka yang solat dhuha akan mudah dimakbulkan. Allah SWT akan membantu mereka yang setiap pagi rutinnya menyempurnakan iman terlebih dahulu, barulah dunia.

kelebihan solat dhuha
Imej via [mukminonthego]

#15 Amalan Paling Mudah Dilakukan

Solat dhuha adalah amalan yang paling mudah dilakukan oleh semua orang. Ia berbeza sama ada seseorang itu terikat dengan pekerjaan atau mempunyai ruang masa yang cukup untuk melakukannya. Namun, kelebihan solat dhuha yang besar diberikan untuk semua.

Itulah dia 15 kelebihan solat dhuha ramai tak tahu. Pastinya kelebihan solat dhuha ini dapat mengubah hidup anda dunia dan akhirat. Jom baca Doa penerang hati anak, Cara solat sunat rawatib, Cara solat sunat dhuha dan cara solat tahajud.

Rujukan:

  1. mvm
  2. kashoorga
  3. quranicgen

Penulis: zulrina

Avatar

Penulis yang bekerjaya di rumah. Meminati dunia perniagaan, travel dan makanan.

Tinggalkan Komen!


Langgan Info Kami

Berkaitan


error: Content is protected !!
.