Hmm.. hujung minggu nih tak tahu nak masak apa untuk seisi keluarga? Buntu? Nak idea atau cadangan menu tengah hari? Apa kata cuba masakkan ayam masak kurma pula.. yela kalau asyik-asyik menu sama.. bosan jugalah kan. Lagipun menu masak kurma ini boleh dipelbagaikan. Tidaklah semestinya ayam sahaja. Kalau dah jemu dengan ayam. Tukarlah. Mudahkan? Tak payah pening-pening.

Jadi untuk kali ini, kami kongsikan resepi Ayam Masak Kurma Pekat dan Pasti Sedap yang dikongsikan oleh Nor Khomariah Norrohman yang menjadi kegemaran ramai. Bahan-bahan yang diperlukan sangat mudah dan cara penyediaannya pun ringkas dan senang. Apa lagi jom tengok resepinya.

Resepi Ayam Masak Kurma

Imej via Facebook

Bahan-bahan:

  • 1/2 ayam 
  • 1 mangkuk santan cair
  • 1 peket serbuk kurma adabi
  • 4 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
  • 4 biji bawang merah
  • 2 biji ubi kentang dipotong dua
  • 1/2 biji lobak merah
  • Hirisan cili jika suka
  • Garam dan gula secukup rasa

Cara penyediaannya:

1. Tumbuk bawang putih bersama halia. Manakala, bawang merah dimayang. Tumis sekali hingga naik bau dan kekuningan.

2. Bancuhkan serbuk kurma dengan sedikit air. Masukkan dalam tumisan bawang. Goreng sehingga ia pecah minyak.

3. Kemudian, boleh masukkan ayam. Kacau sebati dengan rempah. Biarkan seketika dalam 2 minit dan baru boleh tambah santan.

4. Kacau sebati, tambahkan ubi ketang dan lobak merah. Masukkan serbuk perasa gula dan garam. Biarkan ia reneh sehingga ayam masak dan ubi kentang empuk.

5. Bila dah semakin pekat kuahnya. Boleh tutup api dan tabur hirisan cili tadi. Dah siap.

Senang dan mudahkan? Sekiranya ingin menggantikan ayam dengan yang lain seperti kambing, daging atau telur tiada masalah. Takde lah bosan dengan ayam jer. Jangan lupa share resepi ini dengan yang lain. Sharing is caring. Oh ya, selain daripada resepi Ayam Masak Kurma ini, kami juga menulis resepi yang lain. Jemput membaca dan mencubanya.

Penulis: SyaMimi

SyaMimi

Insan biasa yang berpegang kepada ilmu yang dikongsi itu takkan pernah berkurang malahan mungkin bertambah lagi. Semoga dengan sedikit coretan perkongsian di bidadari.my memberi manfaat untuk semua yang memerlukan. Sharing is caring guys :)

    Tinggalkan Komen!


    Langgan Info Kami

    Berkaitan


    .