Mahu tahu cara kuruskan badan dengan cepat? Awal tahun hari tu siapa yang berazam nak kurus? Angkat tangan. Sekarang  dah pertengahan  bulan 8. Berapa kilogram dah hilang?

Kalau azam anda masih belum tercapai, pakai baju masih ketat, seluar hampir tak boleh nak zip, terkeluar semua spare tyre yang tak berapa cantik, tengok cermin rasa tak best, jom baca artikel ni. Kami nak kongsikan cara kuruskan badan dalam masa 30 hari yang selamat dan berkesan.

Sumber gambar:metrowestnutrition

Ada macam-macam jenis diet yang viral sekarang. Diet atkins, diet pisang, diet telur, diet cinderella, diet alkaline, diet detox, diet paleo, diet ketogenic, diet baby food pun ada.

Persoalannya? Betulkah diet-diet ekstrem yang kami senaraikan diatas sesuai dan berkesan untuk semua orang? Adakah diet-diet ekstrem ini takkan menjejaskan kesihatan anda dalam jangkamasa yang panjang? Kalau pun anda berjaya turunkan berat badan, ada tak kemungkinan berat anda akan rebounce bila anda berhenti?

Nasihat kami, sebelum mengamalkan apa-apa jenis diet, periksa tahap kesihatan anda dan dapatkan nasihat dari doktor. Yang tengah amalkan diet ekstrem, jangan sesekali lupa untuk berjumpa doktor secara berkala. Apa yang paling penting, pilih untuk kurus cara selamat dan sihat.

Ok, berbalik kepada topik kita pada hari ini. Jom kami kongsikan cara kuruskan badan dalam masa 30 hari yang selamat dan berkesan.

1. Kawal Pemakanan- Cara Kurus Dengan Cepat

Untuk kurus, perkara paling penting yang wajib anda buat ialah kawal pemakanan. Biasa kita dengar orang kata, sifir untuk kurus ialah 80% pemakanan, 20% senaman.Inilah rahsia cara kuruskan badan dengan cepat.Paling penting adalah inilah cara kuruskan badan tanpa produk. Ianya sangat benar. Apa yang kami maksudkan dengan kawal pemakanan?

  1. Kawal kalori harian.

Secara amnya, jumlah kalori yang diperlukan setiap hari jika anda dalam proses untuk mengurangkan berat badan ialah 1500 kalori untuk wanita, 2000 kalori untuk lelaki. Pastikan pengambilan kalori harian anda tak melebihi jumlah yang kami nyatakan tadi.

Macam mana nak kira jumlah kalori yang anda makan? Boleh install application yang membantu anda mengira kalori. Berikut adalah beberapa application yang user friendly & mudah untuk digunakan.

  • Calorie Counter- MyFitnessPal
  • Calorie Counter- MyNetDiary
  • Calorie Counter- EasyFit Free
  • My Plate Calorie Tracker
  • Calorie Counter by FatSecret
  • Calorie Counter & Diet Tracker
  • Calories In Food
  • Calorie, Carb & Food Counter
  • My Diet Diary Calorie Counter
  1. Pilihan makanan.

Untuk kurus, elakkan makanan yang bergoreng & berkuah. Pilih makanan yang dikukus, dibakar, dan digrill. Kurangkan garam & gula dalam masakan. Elakkan penggunaan serbuk perasa. Untuk sayur-sayuran, ulam-ulaman adalah lebih baik berbanding sayur yang digoreng.

Sumber gambar: irsofian

  1. Portion makanan.

Nak kurus? Jangan makan nasi berpinggan-pinggan. Paling mudah, gunakan penumbuk anda sebagai garis panduan. Banyak mana nak ambil nasi? Ambil sebesar penumbuk. Jangan lebih. Bimbang tak kenyang sebab nasi sikit? Lebihkan sayur-sayuran. Lepas makan minum teh hijau tanpa gula.

  1. Kawal pengambilan gula & garam.

Selain menjaga kalori, memilih jenis makanan & menjaga portion makanan, adalah sangat penting untuk anda mengawal jumlah gula & garam yang diambil setiap hari. Kurangkan gula dalam makanan, tambahkan manis dalam senyuman. Ha gitu!

2. Makan sedikit tapi kerap

Tips utama untuk kurus ialah makan sedikit tapi kerap. Kalau lapar? Anda boleh snacking. Tapi awas, jangan snacking dengan cempedak goreng, keropok lekor atau popia bersira. Tukar kepada kekacang, salad & buah-buahan.

Kudap-kudapan ala Malaysia memang sedap tapi boleh pengsan kalau tengok jumlah kalorinya. Nak-nak lagi pisang goreng cheese macam dalam gambar kat bawah ni.

Sumber gambar:therakyatpost

3. Jangan Makan Malam

Kalau nak kurus, elakkan daripada makan pada waktu malam. Pastikan anda makan malam sebelum pukul 8.00. Disiplin sangat penting kalau nak kurus.

Selepas pukul 8.00 malam, kalau lapar jangan makan. Tapi anda boleh isi perut yang lapar dengan air teh atau kopi tanpa gula. Kalau lapar sangat, tak boleh tahan, makan salad atau buah. Atau pun, lagi bagus kalau anda tidur awal.

4. Teh hijau

Teh hijau atau green tea sememangnya membantu anda yang ingin menurunkan berat badan. Rasa lapar? Minum teh hijau. Ia bukan sahaja membantu mengisi perut yang lapar, ia juga boleh mengurangkan masalah perut masuk angin dan kembung. Paling best? Ia membantu membakar kalori. Tapi ingat, bancuh tanpa gula.

Sumber gambar: archanaskitchen

5. Senaman

Seperti yang kami sebutkan diatas, sifir untuk kurus ialah 80% pemakanan, 20% senaman. Senaman bukan sahaja membantu untuk membakar kalori, malah ia juga membantu untuk muscle toning. Nak buat senaman apa? Berapa kali seminggu?

Senaman kardio sangat membantu untuk anda kurus. Di antara jenis senaman kardio ialah berlari, mengayuh basikal, berenang, lompat tali skipping, dan kalau anda ada keahlian gymnasium boleh gunakan mesin-mesin kardio yang ada.

Berapa kali seminggu kena bersenam? Jawapannya bergantung kepada anda. Minimum ialah 20 minit 3 kali seminggu. Kalau dapat lagi kerap & lebih lama, lagi membantu untuk anda kuruskan badan. Jaga pemakanan, rajin bersenam, pasti anda akan kurus.

6. Tidur yang Cukup

Percaya tak kalau kami kata, orang yang tak tidur dengan secukupnya akan mengalami masalah berat badan. Susah nak kurus. Kenapa? Kalau kita tidur lambat, berjaga sampai pukul 3.00 pagi, dijamin kita akan rasa lapar. Bila lapar mulalah nak masuk dapur cari makanan. Bila tak cukup tidur, metabolism kita juga akan berkurangan. Macam mana nak bakar lemak?

Sumber gambar: wareable

Itulah dia cara kuruskan badan dalam masa 30 hari yang selamat dan berkesan. Amalkan tips yang kami senaraikan tadi secara konsisten, anda pasti akan tersenyum selepas 30 hari. Kami jamin, baju anda akan rasa longgar. Naik atas mesin penimbang, anda senyum sampai ke telinga. Selamat kuruskan badan!

Penulis: Nurul Kasmadillawati Zakaria

Nurul Kasmadillawati Zakaria

Work at home mother ( WAHM ) yang memegang jawatan sebagai Penasihat Undang-undang. Suka mengembara. Suka menulis & berkongsi cerita. Boleh dihubungi melalui laman Facebook beliau.

Tinggalkan Komen!


Langgan Info Kami

Berkaitan


.