• in

    Resepi Kuih Keria Sira Gula Melaka Viral (Resepi Mudah)

    Resepi Kuih Keria

    Mesti anda pernah dengar kuih keria sira gula melaka kan? Kalau nak tahu, kuih ini viral sekitar tahun 2016. Apa kata anda cuba resepi kuih keria viral ini. Memang tak salah kalau anda mencuba kerana resepi ini telah banyak di cuba oleh netizen dan rata rata memuji kesedapan kuih ini. 2.8 orang telah share resepi […] More

  • in ,

    Pulanglah Nak, Ibu Merinduimu!

    Ada ibu yang sanggup bekerja saban hari sambil mengendong anak. Ada ibu yang sanggup berhutang di kedai untuk memberi makan anak. Ada ibu yang sanggup menebal muka pada jiran meminta secupak beras demi menyuap anak. Ada ibu yang sanggup bergadai harta untuk membiayai pembelajaran anak. Ada ibu sanggup bergadai nyawa demi kesihatan anak. Tapi kenapa […] More

  • in ,

    22 Resepi Menarik ‘Finger Food’ dan Snek. Istimewa Buat Bayi 8 Bulan Ke Atas

    Bayi sememangnya gemar untuk mencuba pelbagai perkara baru. Antaranya adalah ingin makan sendiri. Seawal usia 8 bulan, bayi yangtidak mengalami sebarang masalah kesihatan sudah boleh menikmati pelbagai jenis snek dan ‘finger food’ yang lazat walaupun masih belum tumbuh gigi. Antara manfaat untuk bayi yang mula makan sendiri, ianya dapat mengasah kemahiran motor halus mereka dengan memegang dan menggenggam makanan. […] More

  • in

    Resepi Daging Masak Hitam (Memang Gerenti Terangkat!)

    Resepi Daging Masak Hitam

    Anda makan daging masak hitam? Mungkin anda biasa mendengarnya. Tetapi jika belum, anda mungkin patut cuba resepi daging masak hitam ini. Resepi daging masak hitam ini sememangnya amat popular disajikan ketika hari raya. Tapi, boleh juga jika anda ingin menjadikan daging masak hitam ini sebagai juadah makan tengah hari anda. Pasti seisi keluarga anda akan […] More

  • in

    Resepi Daging Paprik Versi Mudah Cepat dan Senang

    Resepi Daging Paprik

    Mesti anda pernah makan daging paprik bukan? Selalunya ia dimakan bersama sama dengan nasi goreng atau pun nasi putih. Wah. Pasti enak dimakan panas panas bukan. Ayuh cuba resepi daging paprik ini! Resepi ini dikongsikan oleh Resepi Daging Masak Kicap‎ dan telah mendapat perkongsian ramai di Facebook. Resepi Daging Paprik Bahan bahan (2 orang makan) […] More

  • in

    Resepi Kuih Tepung Pelita Marvelous Lagi Memikat Selera!

    Resepi Kuih Tepung Pelita

    Teringin nak makan kuih tepung pelita tapi tak jumpa mana yang sedap? Apa kata anda cuba resepi kuih tepung pelita ini. Memang gerenti jadi! Kuih tepung pelita sememangnya telah mendapat tempat di hati rakyat Malaysia sejak dulu lagi. Maka, tak mustahil lah kalau kuih ini selalu habis dijual di pasar malam. Untuk pengetahuan anda semua, […] More

  • in

    Nak Ajar Anak Matematik Dan Sains Tanpa Buku? Ikuti 12 Cara Ini, Anak Pasti Seronok!

    Asas matematik

    Pelbagai cara yang menarik boleh dilakukan untuk mengajar anak-anak kecil akan asas matematik dan sains. Hanya dengan menggunakan bahan-bahan yang ada disekeliling kita, proses pembelajaran buat anak kecil pasti menyeronokkan. Mari kita lihat 12 cara kreatif untuk belajar bersama anak-anak. 1. MENGENAL NILAI ANGKA Cara terbaik untuk mengajar asas matematik kepada anak-anak ialah dengan memperkenalkan […] More

  • in

    Resepi Kek Pandan Gula Melaka (Memang Terbaik!)

    Resepi Kek Pandan Gula Melaka

    Tak tau nak masak apa untuk minum petang? Jangan risau. Apa kata anda cuba resepi kek pandan gula melaka ini. Memang tak rugi cuba sebab sedap sangat! Langkah langkah yang ditunjukkan juga mudah untuk difahami. Jadi, jangan risau sekiranya anda baru pertama kali ke dapur untuk mencuba resepi ini. Resepi ini dikongsikan oleh Huzzaeen Rosli‎ dan […] More

  • in , ,

    5 Formula Berkesan Supaya Anak Tak Terlampau Manja

    Sebelum ini, saya sangat ‘overprotective’. Saya tak nak anak saya susah langsung! Tiba-tiba saya perasan yang anak sulung saya menjadi semakin manja. Bukan manja biasa tetapi manja yang ekstrim! Syukur, ilmu ‘parenting’ mengajar saya untuk guna 5 formula ini supaya anak tidak menjadi terlampau manja. Alhamdulillah, sangat berkesan! FORMULA 1 : TEGAS Jangan mudah mengalah […] More

  • in

    Resepi Kek Red Velvet (Mudah, Cepat dan Sedap!)

    Resepi Kek Red Velvet

    Anda ingin surprisekan orang yang tersayang? Tapi taktau nak buat apa? Apa kata anda buat kek dengan menggunakan resepi kek red velvet yang famous ini! Ini bukan calang calang resepi. Ini resepi yang telah mendapat perhatian kebanyakan netizen yang gemar memasak dengan 3.1 Ribu share semenjak ia di post. Lebih menarik lagi, resepi ini dikongsi […] More

  • in ,

    5 Perkara Ini Menuntut Kesabaran Ibu Ayah Dalam Mendidik Anak

    Anak adalah anugerah terindah. Anak juga adalah ujian buat ibu dan ayah. Tugasan mendidik anak-anak adalah tanggungjawab kita. Ianya menuntut kesabaran yang tinggi dalam hal mendidik anak-anak semenjak mereka bayi sehingga dewasa. Berikut merupakan perkongsian daripada Admin Facebook KIDS Neuron melalui laman sosial Telegram Nota Parenting KIDS Neuron, berkenaan 5 perkara yang memerlukan kesabaran ibu ayah […] More

  • in

    Resepi Kek Butter ( Mudah dan Simple Tapi Sangat Sedap)

    Resepi Kek Butter

    Mesti anda semua tercari cari kek butter yang senang tapi sedap gila kan? Ayuh teruskan dengan membaca artikel ini untuk resepi kek butter ‘bodo’. Sebenarnya bukan susah untuk buat kek butter ni. Anda hanya perlukan usaha untuk membuatnya dan sabar dalam menunggu kek itu masak. Dengan usaha, pasti anda akan berjaya membuat kek butter ini. […] More