• ,

    Info Menarik: Kuman, Kawan Yang Patut Kita Kenali

    Kuman

    Kuman: Kawan Atau Lawan? Anti bakteria di sana sini. Takut kepada kuman menjadikan kita benci dan takut segala jenis kuman yang secara fitrahnya mungkin mempunyai fungsi menyihatkan badan. Mungkin strategi untuk kita lebih sihat patut mengambil kira kepentingan kuman komensal penghuni asal badan kita.   Kuman Kawan Yang Patut Kita Kenali Imej via geralt 1) […]

  • , ,

    Suka Makan Banyak Daging? Nah, Tips Cara Sihat Makan Daging

    Daging lembu

    Daging ialah makanan padat nutrisi. Ia tak rosakkan buah pinggang bagi orang yang sihat walaupun makan tiap-tiap hari. Makan ikut keperluan dan jangan berlebihan. Tiada dalil naqli mahupun saintifik menafikan kesempurnan ciptaan Tuhan ini. Malah kerisauan makan daging sebab kolesterol juga tidak saintifik kerana kolesterol dalam makanan tiada bukti merosakkan kesihatan mengikut garis panduan pemakanan […]

  • ,

    Awas, Amalan Minuman Yang Bahaya Untuk Anak. Nampak Sihat Tapi..

    Minuman Kultur

    Ciri utama bahayanya ialah sebab kandungannya setanding gula dalam air bergas.Tidak caya boleh check label kandungan kebanyakan minuman ini. Jualannya saya terbaca satu kampeni ni 270,000 botol sehari. Bayangkan campur kampeni lain, maunya 1juta botol sehari orang Malaysia beli. Ya ampun. Astaghfirullahal azhimm.   Imej viadigihanger Bahayalah kan. Sebab ramai rasa ia sangat sihat. Bahkan […]

  • ,

    Tips Galakkan Anak Kecil Untuk Bercakap Dan Bercerita

    Anak takut

    Antara tips untuk menjadi ibu bapa peka atau menggalakkan anak untuk bercakap adalah: Imej via markusspiske   1) Membuka peluang utk anak meminta atau mengatakan sesuatu, kemudian TUNGGU. Macam mana nak create peluang ni? Letak mainan / item yg disukai di tempat tinggi/ bekas yg sukar dibuka supaya dia meminta Tunjuk sesuatu dan tunggu utk […]

  • ,

    Sikap Tegas Mak Ayah Bertukar Garang Disebabkan Lupa 4 Perkara Ini

    Anak sedih

    Tegas dan garang sangatlah ketara bezanya. Dalam kamus istilah tegas bererti jelas, terang dan lantang. Manakala garang pula bermakna menyerang dengan buasnya atau marah-marah dengan bengisnya. Mak Ayah tak ada ler sampai garang gitu sekali kan. Imej via Myriams-Fotos   Jom kita tengok 4 perkara pencetus garang.   1. Menjerit-jerit Lupa nak pelankan volume suara, […]

  • ,

    Tips: 3 Langkah Bantu Aktifkan Deria Belajar Anak

    Tips belajar

    Nota Editor: Disini kami kongsikan tips belajar untuk anak yang dapat diaplikasikan. Secara ringkasnya, terdapat tiga perkara yang dapat digunakan. Imej via picjumbo_com 1. Visual Anak akan mudah faham bila sesuatu divisualkan atau digambarkan namun cabaran berat di bahagian ini adalah anak kurang fokus dan mudah hilang tumpuan, juga mudah tertarik pada aktiviti lain. Bantulah […]

  • ,

    Kesan Persekitaran Dan Tips Untuk Meransang Perkembangan Anak

    Perkembangan Anak

    Persekitaran anak itu memainkan peranan yang penting. Teringat seorang doktor pakar perkembangan kanak-kanak memberitahu walaupun punca sesuatu diagnosis mostly adalah disebabkan genetik , tetapi persekitaran memainkan peranan yg sangat besar dlm membantu perkembangan anak.   Punca, Kesan Dan Tips Meransang Perkembangan Anak <Imej viaFree-Photos   Apabila anak kurang mendapat ransangan daripada persekitarannya. 1) Kemahiran bahasa […]

  • ,

    Perkara PENTING Pertuturan Kanak-Kanak Yang Perlu Ditekankan

    Anak Bermain

    Yang Mana Dahulu? Interaksi Anak Atau Pertuturan Bahasa? Kemahiran interaksi hadir dulu sebelum kemahiran bahasa Mengikut fitrah, pada awalnya bayi akan menangis untuk memberitahu secara ‘tidak sengaja’ bahawa dia memerlukan susu, diapers perlu ditukar dan sebagainya. Bayi juga akan menggunakan senyuman, gelak tawa, bebelan , pandangan dan lirikan mata untuk berinteraksi dan memberi respon kepada […]

  • ,

    Tips Berkesan ‘Negotiate’ Dengan Anak Kecil

    Tengok TV

    The power of negotiation with toddlers! Antara cara untuk mengelak si kecil mengamuk bila kita nak berhentikan sesuatu aktiviti yang dia suka (tengok cartoon, main mainan yg dia sangat suka, gajet) adalah melalui perundingan. Imej via mojzagrebinfo Tingkah laku perlu dibentuk sejak awal lgi walaupun ketika itu anak belum faham konsep yg hendak diajarkan, tetapi […]

  • ,

    5 Langkah Mudah Ini Buat Anak Senang Bangun Pagi

    Tips anak bangun

    Nota Editor: Membangunkan anak adalah antara tugas yang perlu dibuat setiap pagi.Tapi tahukah para ibubapa, anda boleh buat anak anda bangun pagi dengan senang.   fujikama Nah ini 5 langkah ibu bapa boleh lakukan:   1. Bersiap Sebelum Tidur Pastikan 15 minit sebelum tidur anak-anak siapkan keperluan mereka untuk hari esok. Keperluan ke sekolah dan […]

  • , ,

    3 Sebab Kenapa Anak Manja Mengada-Mengada

    http://ilabur.com/wp-content/uploads/wp-clone/wpclone_backup_31st_Jul_2017_11-20AM_iLa_wH1AGPUs3M.zip

    Anak-anak dilahirkan dalam keadaan pasrah dan tersedia untuk dibentuk. Manja dan mengada-mengada bukanlah sifat aslinya. Dia lahir bersih dari sifat-sifat itu. Kalau anak manja mesti ada yang memanjakan, kalau anak mengada-ngada mesti ada yang suka melayan kemengadaannya. Imej via ikon   Namun manja tidak salah kerana melalui sifat manja dia bersedia menzahirkan emosinya yang ingin […]

  • , ,

    5 Perkara WAJIB Buat Supaya Anak-Anak Kurang Stress Dengan Pelajaran Di Sekolah Hari Ini

    Tips Anak Belajar

    Nota Editor:Kita dahulu pernah menjadi kanak-kanak. Sudah tentu kita pernah merasai stressnya beljar. Begitu juga dengan anak-anak hari ini. Mereka turut merasainya. Lebih-lebih lagi dengan subjek yang pelbagai dan mencabar. Ini tips dan perkara yang boleh dibuat oleh ibubapa supaya anak kurang stress dengan pelajaran di seolah hari ini. Semoga tips ini membantu. Imej via […]

  • ,

    5 Tips Untuk Anak Kecil Yang Suka Mengigit

    Anak gigit

    Anak Saya Suka Sangat Gigi Sampai Rosak Baju, Pensel! Menggigit dan memasukkan barang ke dalam mulut merupakan perkembangan NORMAL untuk anak-anak sehingga usia 2 tahun. Ada anak-anak yang masih menggigit sehingga 3 tahun. Itu pun masih tidak mengapa. Hanya perlu ingatkan mereka untuk ‘tangan turun bawah’ berulang-kali sehingga mereka faham. Imej via polya3020 Namun, jika […]

  • , ,

    Ini Sebab Bermain Penting Untuk Kanak-Kanak Wahai Ibu

    Kanak-kanak main

    “Anak saya suka main!!! Malas belajar!!!” Fitrah kanak-kanak itu bermain. Dan bila saya katakan ‘kanak-kanak’, ia merujuk kepada kanak-kanak sehingga usia 10 tahun. Cuma, pola permainan kanak-kanak akan berbeza mengikut usia. (Saya akan kongsikan tentang pola dan jenis bermain dalam posting yang seterusnya).   Apa Pentingnya Mengetahui Pola Permainan Kanak-Kanak? Imej via cleberaraujo182 / Pixabay […]

  • ,

    Info OT : Bagaimana Occupational Therapy Membantu Anak-Anak Yang Lewat Perkembangan

    Kanak-kanak bermain

    Occupational Therapy merupakan salah satu cabang rehabilitasi yang penting dalam bidang pemulihan kanak-kanak (pediatrik). Occupational Therapy Practice Framework (OTPF) merupakan framework yang diikuti oleh kebanyakan Occupational Therapist di Malaysia. Mengapa Berjumpa Dengan Occupational Therapist Adalah Penting Dan Membantu? Imej via natelegakisguru Jika anda mempunyai anak-anak yang dikhuatiri ada kelewatan dalam perkembangan, Occupational Therapist akan melakukan […]

  • ,

    Inilah Fasa Kehidupan Manusia Yang Akan Dilalui

    Fasa kehidupan

    Fasa kehidupan. Dependance, Independant, Interdependant, Dependant Kerja saya berdepan dengan orang, dengar cerita orang, dengar masalah dan emosi, dengar pemikiran mereka. Sering saya dengar keluhan orang tua: “Saya sudah hilang wibawa”, “Saya sudah tidak boleh lakukan itu dan ini”. “Saya sudah tak kuat, tak boleh memandu. ” Kadangkala anak-anak pula yang hilang sabar dengan ibu-bapa […]

  • ,

    Para Ibu, Ini Perkembangan & Aktiviti Oral Motor 12 Bulan – 18 Bulan Anak Patut Ada

    Perkembangan Bayi

    Perkembangan oral motor merujuk kepada perkembangan bahagian sensori dan otot di kawasan mulut: termasuk lidah, bibir, pipi, gusi dan bahagian sekitar dalam mulut. Memastikan perkembangan oral motor anak-anak berlaku dengan baik adalah amat penting. Perkembangan oral motor akan mempengaruhi kecekapan anak-anak untuk belajar kemahiran-kemahiran yang penting seperti memberus gigi, makan pelbagai jenis makanan, meniup, minum […]

  • , ,

    Banyaknya Kebaikan Melompat Atas Trampoline. Terus Nak Beli Satu

    Lompat Trampoline

    Melompat Atas Trampoline Atau Melompat Atas Lantai? Bezakah stimulasi yang anak-anak dapat bila melompat di atas trampoline berbanding melompat di atas lantai? Bagi yang pernah mengikuti bengkel saya samada secara face2face atau bengkel online, pasti pernah dengar tentang konsep integrasi pelbagai kemahiran dalam satu aktiviti mudah. Latar belakang profession saya ialah terapi cara kerja. Di […]

  • ,

    Tips Susu Anak: Fakta Susu Kambing Patut Tahu

    Susu kambing

    Susu kambing mengandungi Beta Casein A 2 dan ini bererti ia lebih mudah hazam dari susu lembu Beta Casein A 1. Imej via onkelramirez1 Namun dipasaran ada banyak jenis susu kambing 1. Susu kambing segar frozen raw ( belum dimasak ) 2. Susu kambing segar pasteurised ( di panaskan tetapi sekejap) 3. Susu kambing tepung […]

  • , ,

    Manfaat Bergayut Pada Pokok Untuk Perkembangan Kanak-Kanak

    Semasa zaman saya kecil-kecil, di rumah nenek ada pokok jambu batu yang agak rendang. Dan perkara yang paling kami cucu-cucu suka lakukan semasa kecil, ialah memanjat pohon jambu batu tersebut. Memori Dari Pengalaman Sensori Imej via danfador Tahukah anda? Apabila kanak-kanak dibenarkan untuk eksplorasi persekitarannya, kanak-kanak akan menggunakan hampir kesemua TUJUH deria yang ada pada […]

  • , ,

    Kebaikan Bermain Gali Tanah Untuk Perkembangan Kanak-Kanak

    Gali lubang

    Permainan bersifat eksplorasi adalah amat membantu perkembangan kanak-kanak. Dalam posting kali ini, saya akan bincangkan tentang satu lagi jenis permainan eksplorasi yang sudah jarang sekali dimainkan oleh anak-anak kita: Menggali Tanah   Imej via WerbeFabrik >/figcaption>   Menggali Tanah boleh memberikan impak yang amat positif kepada kanak-kanak. Namun, dengan kadar pencemaran persekitaran yang amat tinggi, […]

  • , , ,

    Kiraan Mudah Untuk Jangkaan Tinggi Anak Bila Besar

    Tinggi anak lelaki

    Teknik ini telah digunakan oleh kebanyakkan pihak perubatan untuk mengira jangkaan tinggi tumbuhbesaran seorang kanak-kanak. Walaupun ianya tidaklah memberi anggaran yang tepat, namun jangkaan ‘error’ adalah sekitar 5cm. Perlu diketahui juga tumbuh besaran kanak-kanak juga dipengaruhi oleh faktor lain seperti genetik, tabiat harian pemakanan, keadaan kesihatan, nutrien yang diambil, persekitaran dan lain-lain. Di Bidadari.My, kami […]